V dnešní době se netkané textilie vyráběné především z polypropylenu uplatňují v celé řadě odvětví - od automobilového průmyslu přes zdravotnictví až po zahrádkářství. Zde se primárně využívají pro mulčování. V zásadě pak plní díky široké škále hmotnosti na metr čtvereční a různým barvám několik dalších funkcí – chrání rostliny proti škůdcům, chladu a nadměrnému slunečnímu záření. Netkané textilie dobře propouští vodu i vzduch a jsou odolné proti větru. Vzhledem ke způsobu výroby jsou velmi levné, odolné a zdravotně zcela nezávadné.

Rozdílná gramáž pro různé účely

V současnosti nalezneme v nabídce obchodů především dvě základní gramáže:

  • 45–50 g/m²
  • 17–20 g/m²

Těžší textilie, které se vyrábějí v černém a hnědém provedení, se užívají zejména jako podkladový a mulčovací materiál, u něhož je důležité, aby byl odolnější a nepropouštěl UV záření. Naopak textilie s nižší hmotností se vyrábí zejména v bílé barvě a je vhodná k zakrytí. Její nižší váha nezpůsobuje zatěžování rostlin, a tím neomezuje jejich růst. Navíc chrání rostliny před škůdci a nepříznivým počasím.

Barva pro různé užití

Netkané textilie se tradičně vyrábějí ve třech základních barvách – černé, hnědé a bílé.

Netkané textilie černé barvy nepropouští sluneční záření. Díky nedostatku slunečního svitu jsou proto výtečnými pomocníky v boji proti plevelu.

Hnědé textilie plní stejnou funkci jako černé, navíc však působí velmi přirozeně a z dálky jsou snadno zaměnitelné s hlínou či mulčovací kůrou. Proto je často najdeme na okrasných záhoncích.

Textilie bílé barvy jsou pro svou schopnost propouštět sluneční záření vhodné k zakrývání celých rostlin. Sazenice jsou zároveň chráněny před škůdci, deštěm, chladem i mrazem. Zakrytím záhonů je zároveň prohřejete, čímž urychlíte celkové zrání.

Pořiďte si rozměr vhodný pro svůj záhonek

Textilie lze zakoupit v šířce jednoho až tří metrů. V současné době je nejpoužívanější šíře 1,6 m, což je běžná šířka záhonu. Pro malé plochy se prodávají v délce pěti až deseti metrů, na velké zahradě však využijete i celou roli, která je v délce až 250 metrů, resp. 500 m. Většina zahrádkářů však dává přednost 100metrové roli.

Používáním netkaných textilií získáte při pěstování rostlin mnoho výhod. Zeptejte se zkušených pěstitelů a vyzkoušejte netkané textilie i vy.

Dlouhodobě je seženete nejlevněji v internetovém obchodě Danesi-shop.cz. Přečtěte si i další užitečné informace.