Nejvíc svítíme v zahradě elektřinou nebo solárními lampami. Elektrické osvětlení instalujeme na fasádu domu, na terasu a je také rozptýleno po zahradě: lampy kolem cestiček a reflektory v trávě mívají rozvody a napájení vedeny pod zemí v trávníku. Solární svítidla doznala léty značného vylepšení; vedle původního hitu - plastových černých lamp, které se zapichují do země, se objevilo velké množství estetičtějších variant z kovu, skla a ušlechtilého plastu.

MŮŽE VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Druhy osvětlení

  • Orientační osvětlení – u vchodu, podél cest, na zahradním schodišti
  • Náladové osvětlení – bodové reflektory v trávníku, louče
  • Dekorační vodní světla – svítící koule na hladině jezírka
Tipy na osvětlení zahrady
Tam, kde sedíme a grilujeme, jsou nejlepší nízká sklopená světla se stříškou – nebudou nám svítit do očí. Na večerním zahradním stole jsou asi pořád nejkouzelnější velké svícny.
Při výběru zahradního osvětlení si zkontrolujme, jestli je skutečně určeno do vlhka, zda kupujeme exteriérové svítidlo.
Efektní jsou vysoké svítící květináče vedle vchodových dveří nebo na terase.

Osvětlení vytvoří tajemnou zahradu

Změnou iluminace vzhled noční zahrady můžeme měnit. Nálada zahradních partií se mění každým přidaným nebo ubraným, pootočeným či sklopeným světlem. Proto využíváme kombinace svítidel, přitom dáváme přednost neoslňujícímu, měkkému osvětlení. Nabídka je velká a co vybereme, je na nás: stylová světla do romantické zahrady, designově ucelené řady LED svítidel s mléčným sklem k moderní vile. Krásné a uklidňující jsou třeba velké oblé tvary, koule a ovály z mléčného skla posazené do trávníku, k jezírku nebo mezi kosodřevinu.

Typy osvětlení

  • Živý oheň (svícny, louče, ohně)
  • Elektrické osvětlení
  • Solární světla Jiné (petrolejová lampa na zahradním stole)