Kdo se s kým má rád a kdo se nesnáší

Když dvě nebo tři určité rostliny vysadíme vedle sebe, prokážeme všem dobrou službu. Pomáhají si v mnoha směrech, poskytují si stín i vláhu, vzájemně se ochraňují před nemocemi a odpuzují škůdce. A pokud jde o jedlé rostliny, tak umí i něco navíc - vylepšit chuť plodů vedlejší plodiny.

Jde jen o to vědět, které rostliny si vyhovují, a toho při zahradničení využívat. Zvýšíme úrodu a využijeme přirozené ochrany proti houbovitým chorobám a škůdcům. Ušetříme tedy alespoň trochu na postřicích proti houbovitým chorobám a žravému a savému hmyzu.

Hodně z toho ale platí i naopak – zkušení zahradníci vědí, že kdyby zvolili špatnou kombinaci, úrodu by si mohli snížit. Plody budou menší a může jich být méně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přátelé a nepřátelé rajčat

Hodně se pěstují přes léto rajčata; nejen na záhonech, i v nádobách na terase. Na nich si můžeme ukázat jejich vhodné sousedy, a naopak co v jejich blízkosti nesázet: ANO: celer, cibule, špenát, petržel, kedlubny, kapusta, růžičková kapusta, špenát, řeřicha NE: fenykl, brambory, hrách, červené zelí, červená řepa

Vedle sebe vysadíme:

  • česnek a jahody
  • cuketu a cibuli nebo pórek
  • mrkev a pažitku nebo kopr

Nesázíme vedle sebe:

  • hlávkový salát a petržel
  • rajčata a červenou řepu
  • brambory a zelí

Květinový TIP - Akordy barev a tvarů

Růže a levandule se mají rády. Růžový sad nebo záhony růží v parcích jsou tradičně lemované modrými bochánky levandule. Ta se může kombinovat i s podobně barevnou perovskií lebedolistou (ruská šalvěj). Perovskie tvoří vyšší keře a milují ji včely. Otočník peruánský je kouzelná letnička s ještě kouzelnější vůní vanilky. Syté zbarvení fialového otočníku podtrhne sytý odstín karmínového hvozdíku bradatého (čínského karafiátu)nebo temně růžové petúnie.

TIP Bělásků se zbavíme, když vysadíme poblíž kedlubnů a zelí (na oboje bělásci rádi kladou vajíčka) také mátu, tymián nebo šalvěj.