V ovocné zahrádce končí sklizeň letního ovoce a začínáme trhat a v horším případě i sbírat podzimní a raně zimní úrodu. Jablka stejně jako hrušky sklízíme podle zralosti postupnou probírkou, a pokud se nám to podaří i se stopkami, aby déle vydržely.

Na řadu přijdou i švestky. Plody s vypnutou sytě vybarvenou slupkou můžeme okamžitě konzumovat nebo nechat zmrazit. Chceme-li si z nich uvařit marmeládu nebo povidla, nechme je na stromě o něco déle, až se jim začne svrašťovat povrch.

Mírně přezrálé švestky na stromě už moc nedrží, a proto je můžeme snadno setřást do plachty. Dejme si pozor, ať nám nic nezůstane na zemi, je to magnet na vosy.

MOŽNÁ VÁS BUDE TAKÉ ZAJÍMAT:

Střásat můžeme také vlašské ořechy. Pokud se jim nebude chtít, nechme je na větvi raději déle. Plody pevně obalené zelenou slupkou snadno plesniví a mívají nahořklou chuť.

Většina z nás si bude chtít na čerstvých ořechových jádrech okamžitě pochutnat, zkusme však také něco naložit do medu. Pokud si je chceme uchovat až na Vánoce, nechme je nejprve důkladně proschnout na vzdušném místě.

Pěstitele vinné révy také čeká během tohoto měsíce sladká odměna v podobě vyzrálých hroznů. Využijme těchto darů, obsahují vitaminy C, E, B1+B6 a také řadu užitečných flavonoidů, které zpomalují degeneraci mozku.

Až se nabažíme úrody, nezapomeňme se vrátit ke každodenní práci. Čeká nás průklest peckovin a ořešáku. Měli bychom také odstranit staré větve angreštu, červeného a bílého rybízu a také odplozené pruty maliníku.

A co nás čeká v zeleninové zahrádce?

Stále pokračujeme ve sklizni plodové, listové i košťálové zeleniny, a také karotky. Až vše sklidíme, nezapomeňme zbavit záhony zbytků rostlin, důkladně je nakypřit a pořádně zavlažit. Sklizené záhony můžeme osít rostlinami na zelené hnojení, ale dost možná je využijeme praktičtěji.

Začátkem měsíce ještě stačíme vysít hlávkový salát, ředkvičku, kedluben a zimní endivii pro podzimní sklizeň. Při výběru semen sledujme, zda se jedná skutečně o odrůdy s krátkou dobou vývoje. Zimní salát, polníček pro přezimování a špenát vysejme na úplně jiné záhonky, protože jsou mrazuvzdorné a budeme je sklízet až příští rok.

Pamatujme také na česnek, který v dohledné době vysadíme na osluněný záhon. Dobře se mu bude dařit v půdě po sklizených okurkách nebo dobře hnojené košťálové zelenině. Nevhodnými předplodinami jsou naopak brambory, rajčata, cibule a pór.

Aby nás nepřekvapily podzimní mrazíky, které by mohly zničit dosud nesklizené choulostivější druhy zeleniny, jako jsou okurky a rajčata, můžeme tyto rostliny ochránit fóliovým krytem.

Rajčata mohou v tuto dobu ohrozit i plísně. Proto je při vlhkém počasí raději ošetřeme některým z doporučených přípravků proti plísni bramborové, jako je Acrobat MZ, Ortiva, Dithane DG Neotec nebo Bravo 500.