Komu se nelení, tomu se zelení, praví staré známé přísloví. V případě zahradního trávníku to pak platí dvojnásob. Že se na jeho kvalitě podílí kromě vhodného výběru travní směsi, přiměřeného hnojení a pravidelné zálivky především sekačka, není třeba zdůrazňovat. Ta musí být nejenom kvalitní, ale též šitá na míru naší zahrádky. Jedině tak bude náš zelený koberec krásně hustý, a vlastně se přitom ani moc nenadřeme.

Tak jdeme na to

Především si musíme zvolit vhodnou sekačku, kterou vybíráme podle nejrůznějších kritérií. Začněme však s tím nejzákladnějším, a sice částkou, kterou chceme do koupi investovat. Bylo by zbytečné pročítat prospekty a hledat nejvýhodnější kombinace, když budeme mít v kapse něco přes 1.000 Kč. I s tímto kapitálem si však můžeme motorovou sekačku pořídit. Na trhu se vyskytuje řada ručních nebo levných elektrických sekaček s ručním pojezdem v ceně do 1.500 Kč (v akci je občas můžeme koupit i levněji), s nimiž na chatě poměrně dobře zarovnáme trávník, aby posloužil dětem, „čundráckým“ party nebo domácím zvířatům. Při častém používání nám sice o mnoho nepřežije dvouletou záruční lhůtu, ale co bychom chtěli za tisícovku. I tak se ovšem vyplatí přidat jednu až dvě stovky a nakupovat v kamenné prodejně co nejblíže naší nemovitosti, aby bylo kde uplatnit případnou reklamaci.

Sekačky na míru Rozhodneme-li se věnovat do nákupu více peněz, můžeme mít sekačku nejenom s delší životností, ale též odpovídající konkrétním požadavkům a stavu terénu. Při výběru se můžeme poradit i s odborným prodejcem, ale musíme mít předem jasno, co od tohoto stroje budeme očekávat. Vezmeme si proto do ruky tužku a v klidu zapíšeme základní údaje, jako je velikost a členitost zahrádky, dosah elektrického připojení a způsob likvidace posečené trávy. Z nich pak budeme vycházet při stanovení dalších parametrů. Jak si poradíme? Nejprve vyjdeme z předpokladu, že máme rovný terén skoro jako fotbalové hřiště. Pro maličký pozemek okolo 50 m2 nám bude stačit sekačka s ručním pohonem, pro větší kolem 300 m2 – maximálně však 500 m2 se vyplatí sekačka elektrická, nad 500 m2 bychom už sotva vystačili s kabelem, a tak dáme přednost spalovacímu motoru. Sekačka s benzinovým pohonem se nám však vyplatí i u zahrádek se spoustou okrasných rostlin a keřů, mezi nimiž bychom se jen stěží proplétali s kabelem. U malé členité zahrádky ovšem můžeme využít i pohonu na akumulátor. Kromě toho ještě existuje celá řada kladných a záporných vlastností, které bychom při výběru nejvhodnějšího pohonu měli znát.

Tak sem s nimi Výhody sekaček s elektrickým pohonem spočívají především v jejich: nižší pořizovací ceně, menší hmotnosti, jednodušší údržbě, nižší hlučnosti a ekologickém provozu. K nevýhodám patří na prvním místě vazba na přívod elektrického zdroje, dále omezené použití délkou kabelu, obtížná manipulace – přetahování kabelu a riziko poškození kabelu sekacím nožem a způsobení úrazu elektrickým proudem. Z toho důvodu se také nemá pracovat za deště.

Akumulátorové sekačky mají rovněž nižší hlučnost a jsou nezávislé na kabelu, což je velkou předností. Na druhé straně však mají větší hmotnost, neporadí si s mokrou a přerostlou trávou a jejich provoz je omezen kapacitou akumulátoru, cca 1 hod.

Předností sekaček s benzinovým pohonem je použití v neomezeném dosahu, ale mají též obecně lepší výkonnost a universálnější použití.

Tyto výhody však musíme vykoupit vyšší pořizovací cenou, dražším provozem a náročnější údržbou. Kromě toho bývají těžší, mají větší vibrace, jsou hlučnější a produkují zplodiny.

A co dál? Dále nás bude zajímat, za jak dlouho budeme s prací hotovi. To záleží především na šířce záběru, která se pohybuje přibližně od 30 do 55 cm, ale také na výkonu stroje. Obecně platí, že čím širší záběr, tím výkonnější motor musíme mít. Jeho výkon se většinou uvádí v kW, což laikům moc neříká, u značkových výrobků se ale můžeme ptát též na hodinový výkon, který se v průměru pohybuje od 1.100 do 1.600 m2 posečené plochy za hodinu. Čím silnější a tím pádem i dražší stroj budeme mít, tím rychleji pojedeme.

-šum- Foto: http://www.isifa.com/