Postavit terasu zvládne každý alespoň trochu zručný kutil. Před její stavbou je však přece jen vhodné ujasnit si některé základní zásady, týkající se umístění terasy, její konstrukce, použitých materiálů, a také funkcí, které by měla splňovat. Nakonec je to především místo k odpočinku, relaxaci, příjemnému posezení s rodinou či přáteli, místo pro vypití ranní kávy nebo vychutnání pokrmů, připravených na otevřeném ohni, a podobně. Měla by být dostatečně velká, osvětlená, a pokud je umístěna dále od domu, také vybavena elektrickou přípojkou a přívodem vody. Velmi důležité jsou i použité materiály a estetické hledisko.

ČTĚTE TAKÉ:

Vhodné místo

Aby terasa skýtala slunce po co nejdelší dobu, je vhodné umístit ji na jihozápadní, jižní, případně jihovýchodní straně domu. Z důvodu dlouhého oslunění těchto ploch jsou právě tak orientovány také místnosti, kde pobýváme nejdéle - obývací pokoj a kuchyně s jídelnou, terasa je tedy právě v tomto prostoru nejvíce využívaná. Nejdéle svítí slunce na jihozápadní straně - od pozdního dopoledne do večera, a na jižní straně - od rána do pozdního odpoledne, k večeru je pak na této straně teplo, ale již příjemný stín. K severovýchodu je možné orientovat terasu u ložnice, slunce zde svítí pouze dopoledne, odpoledne je pak na ní stín.

V souvislosti s osluněním je třeba myslet také na vhodné stínění, aby byl pobyt na terase příjemný po celou dobu. Ideální je pevná či mobilní střecha, polykarbonátové či sklolaminátové materiály nabízejí široký výběr desénů, působí lehce, vzdušně a v začlenění do architektury domu i nenásilně. Vhodný je i slunečník či markýza, ovšem při stabilnějším zastřešení budeme moci využívat terasu častěji, i při ne zcela příznivém počasí. Komfortnější posezení v takovém případě zajistí i krytí návětrných stran, a také ploch otevřených vnějším pohledům. K zakrytí boků je možné použít posuvné průhledné stěny, popínavé rostliny a podobně.

Raději velká než malá…

Důležité jsou také rozměry terasy. Musí skýtat prostor pro volný pohyb a pohodlné posezení všem, kdo se na ní budou zdržovat, a to i na menší zahradě. V takovém případě je důležité i její správné zasazení do prostoru, vždy je vhodnější přisadit ji k prostoru domu, terasa tak vypadá větší a nezabírá celou plochu zahrady, a interiér také získá na vzdušnosti. Pro odhad potřebných rozměrů terasy platí, že pro čtyři osoby by měla její plocha být alespoň 20 m², pro šest osob pak ještě cca o pět metrů větší. Při použití rozměrnějšího zahradního nábytku či lehátek je nutné počítat s ještě větší plochou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com