Nabídka zahradních dekorací je na našem trhu poměrně velká. Můžete vybírat z mnoha materiálů, jako jsou dřevo a proutí, beton, umělý pískovec, kov nebo keramika. Důležité je dbát na to, aby byl materiál mrazuvzdorný, ale také byste si měli rozmyslet, kolik do dekorací hodláte investovat a zda jste ochotni se o ně více starat (kovové a dřevěné ozdoby je nutné pravidelně natírat ochrannými laky nebo oleji).

Pozor na vlhkost a mráz

Tito dva nepřátelé mívají na svědomí snížení funkčnosti řady výrobků. Vlhkost způsobuje plesnivění přírodních materiálů, jako jsou sláma, lýko a sušené rostliny, nebo rezavění železa. Také má na svědomí popraskání porézních nebo výrazně strukturovaných materiálů, jako jsou některé druhy keramiky a kamene (pískovec) nebo nádoby z pevných materiálů. Když v nich zůstane více vody nebo sněhu a pak nastoupí mráz, voda v nádobách zmrzne a led, který je rozpínavý, způsobí popraskání materiálu. Pokud tedy víte, že chcete, aby vaše výzdoba na zahradě přežila zimu bez větší újmy, hledejte už u výrobce takové kousky, které mají označení mrazuvzdornosti (většinou jsou to piktogramy se sněhovou vločkou, teploměrem, textovým nápisem s označením, do jakých teplot se výrobek hodí či podobně).

Jaká keramika je nejvhodnější?

Keramika, která snese pobyt v exponovaném venkovním prostředí, se označuje jako mrazuvzdorná. Jestli takové vlastnosti vámi vybraná dekorace má, či ne, pouhým pohledem nepoznáte. Nejjistější je proto nákup přímo od výrobce. Nejodolnějším druhem, určeným pro nejširší venkovní použití, je kamenina. Je neporézní, tudíž minimálně nasákavá. Odolná neglazovaná keramika (například květináče, truhlíky nebo sošky) se skvěle hodí ke vstupu na zahradu nebo na terasy, kde vytvoří dokonalá zákoutí.

A co křehké sklo?

Sklo žádná vlhkost ani mráz neporuší, pokud se nejedná o nádoby s vodou. Velmi dekorativní jsou skleněné krápníky či svícny. Stavte nebo věšte je však na závětrná místa, stranou od jiných tvrdých předmětů, o které by se případně při pádu mohly rozbít.

Ani kov nemusí být chladný

Kovové dekorace jsou velmi stylové. Mívají však tendence korodovat. Ideální jsou proto pozinkované plechy, které jsou proti korozi poměrně odolné. Rezavět ale mohou sváry nebo místa, kde byl zinkový povrch narušen, například okolo dodatečně vyvrtaných otvorů. Práškově lakovaný plech si s výkyvy teploty poradí. Polyuretanový lak a nátěr zase vydrží víc díky své pružnosti.

Přírodní materiály jsou přirozeně krásné

Ozdoby a dekorační nádoby vyrobené ze dřeva a dalších přírodních materiálů působí v exteriéru velmi přirozeným dojmem. Dřevo jako takzvaný teplý materiál vyvolává i za mrazivého počasí atmosféru útulnosti. Je však potřeba jej chránit před vlhkem. Nejvhodnější je voskování a olejování, barevná dřeva chraňte lazurami, které mají penetrační účinky, nebo používejte polyuretanové nátěry a laky. Dekorace z tvrdého dřeva mohou být umístěny volně v zahradě, ideální je usazení na kamenný nebo betonový podstavec, zabraňující vzlínání vlhkosti ze země.