Jestliže nejste žádní velcí pěstitelé ovoce a zeleniny a vaše zahrada je spíš čistě okrasná, můžete mít pocit, že v únoru je na péči o ni stále dost času. Ale i v tomto období můžete leccos vylepšit nebo se na jaro dobře připravit. Například květinová či zeleninová semínka se dají vybírat už teď.

Okrasná zahrada v únoru

Máte-li u domku trávník a stále ještě jsou mrazy, nevstupujte na něj. Pod zemí se připravují nová stébla, která mají zatím velmi křehké základy, a ty byste poničili. Pokud je však již půda rozmrzlá, můžete začít trávník přihnojovat kompostem. Také nezapomínejte při oblevě zalévat stálezelené keře a rostliny, aby měly dostatek vláhy. Jakmile mrazy ustoupí, můžete začít řezem tvarovat živé ploty a okrasné dřeviny přihnojit nejlépe cereritem a NPK. Nemocné či odumřelé dřeviny už v tomto období odstraňte ze zahrady včetně kořenů.

Pokud pěstujete okrasné rostliny, které jste měli přes zimu překryté chvojím či jiným krycím materiálem, je dobré jej čas od času odkrýt, aby se rostliny vydýchaly. Koncem února, kdy by již mělo přijít mírné počasí, můžete chvojí z přikrytých trvalek odejmout natrvalo, odstranit jejich suché nadzemní části a přihnojit je.

Zkontrolujte si rovněž uskladněné cibuloviny a hlízy. Zjistěte, zda nezahnívají, nebo naopak nevykazují nedostatek vlhkosti. Pokud si potrpíte na bohatě kvetoucí truhlíky za oknem, můžete si už za okny začít ze semínek předpěstovávat letničky určené do nádob. A to hlavně druhy s dlouhou dobou vývoje, např. lobelky, hledíky či petúnie.

Ovocná zahrada v únoru

V únoru nadchází čas pro výchovný i zmlazovací řez stromů, což znamená pro tvarování korun. Zkracujte přerostlé větve a odstraňujte ty přestárlé i odumřelé. Větší řezné rány nezapomeňte zatřít štěpařským voskem, ty menší latexovou barvou. Podobně ošetřete i starší rány. Pozor, peckoviny ještě neřežte, jsou citlivější a je na ně stále ještě chladno.

Od druhé poloviny února ošetřete řezem vinnou révu. Zkraťte výhony vyrůstající z jednoletého a dvouletého dřeva, odstraňte všechny letorosty vyrůstající ze starého dřeva a také všechny suché a poškozené výhony. Prořezejte také rybíz, maliník a ostružiník. Odstraňte suché, přestárlé i nadbytečné jednoleté výhony. V případě rybízu je můžete nařízkovat, ale pruty je třeba zakrátit a založit například do sklepa.

V bezmrazých dnech opláchněte kmeny a silné větve vhodným zimním postřikem, ve zvrásněné kůře se ukrývá nejvíc přezimujících larev. A před zvyšující se intenzitou slunečního záření můžete chránit kmeny stromů nátěrem proti přehřátí, případně stačí o ně opřít třeba prkno. Ovocné stromy také přihnojte cereritem nebo NPK.

Hlídejte si venkovní teplotu i srážky a podle toho ošetřujte broskvoně proti svízelné kadeřavosti. Nutné jsou až tři postřiky a navíc je vhodné střídat přípravky. Zvýšenou pozornost věnujte i odrůdám angreštu, které jsou citlivé na americké padlí. Všechny konce napadených výhonů, které jsou stříbřitě bílé až šedohnědé, odstraňte až do zdravé části.

Zeleninová a bylinková zahrada v únoru

Přestože na záhonech může ležet sníh, bez obav na ně rozhoďte hnojivo nebo kompost. Voda pozvolna pomůže živinám vsáknout se do půdy. Jakmile sníh roztaje úplně, urovnejte zeleninové záhony a připravte je pro přímé výsevy kořenové zeleniny. Před výsadbou můžete půdu ošetřit vápněním.

Únor je také vhodná doba pro sklizeň zimní cibule, přezimujícího špenátu, růžičkové kapusty a kadeřávku. Uskladněnou zeleninu zase pravidelně kontrolujte a kazící se kusy opět ze základu okamžitě odstraňte.

Převrstvěte kompost, a pokud je vyzrálý, můžete jím pohnojit půdu vyhrazenou pro brambory, košťálovou a plodovou zeleninu. Pozor: záhony pro salát, listovou, cibulovou a kořenovou zeleninu nehnojte.

Pro předpěstování sazenic vysévejte do misek se speciálním substrátem na parapetu u okna raný salát, letní pórek, ranou košťálovou zeleninu, rajčata, papriky, bazalku a majoránku. Misky je vhodné přikrýt fólií, aby se v nich udržovala vlhkost a teplo. Pokud již není půda v teplém či poloteplém pařeništi promrzlá, můžete do něj vysévat rané odrůdy ředkviček. A jestliže jste zvyklí sázet koncem března brambory, nechte je už na konci února naklíčit a předkořenit.