Na našem trhu lze koupit petúnie mnoha tvarů, kultivarů a barev, patří k nim i oblíbené surfinie či Million Bells. Tyto nádherné rostliny kvetou od jara až do podzimu a hodí se pro pěstování v nádobách na slunných balkonech a terasách. Pokud si chcete vypěstovat vlastní sazeničky ze semen, právě teď v únoru je ta nejlepší doba. Kromě toho, že si můžete vybrat z velkého množství odrůd a můžete kombinovat barvy a vzory podle svého vkusu, tento způsob pěstování má jednu velkou výhodu: rostliny nebudou trpět virovými chorobami – ty se semeny nepřenáší.

Co jsou to peletky?

Semínka petúnií patří mezi nejdrobnější, jaká si lze představit. Kvůli tomu jsou obalena kaolinovým obalem, který je zvětší na kuličku 1-2 mm velkou. Takovou kuličku nazýváme peletka. Tu již můžete lépe uchytit do ruky a manipulovat s ní. Je totiž nutné vysít semínka v dostatečném rozestupu, aby se později rostlinky vzájemně neutlačovaly.

Jak peletky zasít?

  1. Peletky vysejte na povrch lehkého substrátu a jemně přitlačte, ale nezasypávejte.
  2. V prvních dnech několikrát denně povrch substrátu důkladně roste rozprašovačem na květiny. Peletky potřebují dostatek vláhy, aby praskly a semeno uvolnily. Substrát udržujte přiměřeně vlhký, ne přemokřený – to by mohlo podpořit v růstu plísně.
  3. Při klíčení petúnie vyžadují teploty nad 20 °C. Postavte je nad topení, nebo na vyhřívací elektrickou dečku, pokud nemáte v místnosti dostatečně vysokou teplotu ve dne i v noci.
  4. V prvním týdnu je vhodná i 100% vzdušná vlhkost, kterou zajistí plastový kryt nebo fólie.
  5. Poté, co petúnie vyklíčí, je třeba i větrat, jinak budou rostlinky náchylné k nemoci zvané padání klíčních rostlin.

Zhruba po dvou týdnech snižte teplotu na 16-18 °C a zajistěte semenáčkům dostatek světla – u jižně orientovaného okna, nebo pomocí fotosyntetické zářivky. Příliš rychlý růst podnícený vyšší teplotou a nedostatek světla vedou k vytahování rostlin a nekvalitním sazenicím. Světlo je důležité, ale dbejte na to, aby trvalo maximálně 12 hodin či méně. Tím dopřejete sazeničkám pomalý růst, jehož důsledkem budou kvalitní a pěkně košaté rostliny. V dubnu a květnu je pak delší den nebo osvěcování naopak vhodné, podpoří násadu květů.

Čas pro přesazování

Po dalších dvou až čtyřech týdnech, kdy rostlinky již zesílí a vyžadují více prostoru, je velmi opatrně přesaďte do samostatných květináčků nebo kelímků. Jako substrát poslouží kvalitní kompost vylehčený perlitem, nebo substrát pro balkonové rostliny. Pokud máte dostatek prostoru, můžete je sázet rovnou do truhlíků, ve kterých stráví léto. Ven je však nedávejte dříve, než pominou poslední mrazíky – obvykle je to v polovině května. Aby po celé léto krásně kvetly, budou vyžadovat pravidelnou zálivku a hnojení.