Jakou zeleninu můžeme zasít nebo vysadit?

Začátek března je posledním vhodným termínem, kdy vyséváme semena paprik a brokolice, abychom si předpěstovali sazeničky. Dodržujte vzdálenost mezi semeny alespoň 3 cm, abyste získali silné rostlinky. Také je třeba do kelímků, květináčků nebo výsevních misek za okno vysít semínka rajčat.

Do pařeniště nebo fóliovníku můžeme vysévat karotku, ředkvičky, bazalku a také sázet předpěstovaný raný salát.

Ve druhé polovině měsíce už můžeme na venkovní záhony vysévat mrkev a ředkvičky, ředkev, pastinák, roketu, kedlubnu, řepu, vodnici, petržel, špenát, raný salát, hrách a kopr či petrželku. Semínka a klíčící rostlinky je vhodné ještě před chladem a škůdci ochránit, například bílou netkanou textilií. Toto období je vhodné i k vysazování cibule sazečky a česneku.

Je čas i pro okrasné letničky

Právě teď je ideální doba pro předpěstování sazeniček letniček, které mají delší vegetační dobu nebo jsou citlivé na jarní mrazíky. Semena můžete vysévat do truhlíků či květináčů za okno nebo do poloteplého pařeniště. Mezi vhodné druhy patří astra čínská, kosmatec, slaměnka smil listnatý, gazánie, hvozdík čínský nebo například aksamitník, jinak zvaný afrikán. Tato poměrně nenáročná a vděčná letnička se hodí pro obruby záhonů, ale i pro výsadbu mezi zeleninové záhony, protože má prokazatelný účinek pro odpuzování háďátek či slimáků a dalších škůdců. Ven na záhony již můžete postupně vysévat otužilé měsíčky, okrasné máky, ostrožky nebo rezedy.

Vysazujeme a rozmnožujeme trvalky

Koncem března můžeme začít vysazovat okrasné trvalky, které kvetou v létě, a také vytrvalé bylinky, jako například oregano, rozmarýn, majoránku, tymián, šalvěj, levanduli, meduňku, yzop, myrtu, estragon. Trvalky můžeme také dělením trsů rozmnožovat, důležité je nepoškodit kořeny při jejich vyrytí. Dbejte na to, aby každá část měla zdravý střed s několika výhony. Kořeny můžete zkrátit, asi tak na pětinu délky, pak celý bal namočte do měkké vody (nejlépe dešťové) a ihned zasaďte.

Probuďte spící jahodníky

Až pominou silnější mrazy a roztaje i poslední sníh, bude vaši péči potřebovat i jahodník. Odstraňte všechny suché či jakkoli poškozené listy a velmi opatrně nakypřete půdu, která po zimě bývá slehlá. Pokud některé rostlinky byly mrazem povytažené z půdy, opatrně je přitlačte zpět a přihrňte na ně zeminu. Až začnou jahodníkům rašit středová srdíčka, přihnojte je hnojivem pro drobné ovoce. Pro plodnost jahodníků, ale zároveň i dlouhodobé zdraví a úrodnost půdy jsou nejlepší hnojiva organická. Jahodám prospějí zkvašené slepičince, které můžete zakoupit i v granulované či tekuté formě, podobně jako rovněž prospěšný hnůj kravský.