Jak se kadeřavost broskvoní projevuje?

Původcem této zákeřné choroby je houba Taphrina deformans. Přezimuje převážně v korunách stromů, na jejich větvích nebo za šupinami pupenů ve formě blastospor neboli kvasinkových buněk, které infikují mladé rašící listy již v nejranějších stadiích. U velkých listů infekce nehrozí, napadeny bývají pouze mladé nerozvinuté listy do délky 10-15 mm. Na napadených listech se objeví nejdřív mírně, později nápadně vypouklé světlezelené nebo červené puchýře, listové čepele jsou zkadeřené a zdeformované, listy uschnou a opadají, silně napadené letorosty přestanou růst, deformují se a praskají, jejich vegetační vrcholy zasychají.

Jak broskvoně ochránit?

Co se týče nepřímé ochrany, ta bohužel není příliš účinná. Odborníci doporučují pěstovat méně náchylné odrůdy. Pokud je strom silně napaden, pak je vhodné přihnojovat jej ledkem vápenatým a závlahou, čímž se podpoří rychlá regenerace listů. Otrhávat silně zdeformované listy nemá příliš velký význam.

Přímá ochrana vyžaduje velmi rané ošetření již v počátečních fázích nalévání pupenů. Pokud po začátku rašení následuje teplé počasí, broskvoně se rychle vyvíjejí, období infekce je krátké (2-3 týdny) a zpravidla stačí jedno až dvě ošetření. Naopak za chladného a deštivého počasí stromy raší pomaleji, a pro infekci vhodné období se tedy může prodloužit na 5-6 týdnů. Pak je třeba ošetření opakovat vícekrát.

Jaké prostředky používat pro postřiky?

K prvnímu a základnímu ošetření se nejvíc hodí měďnaté fungicidy, které jsou velmi účinné a zároveň chrání dřevnaté části stromů proti napadení houbami. Měďnaté fungicidy (například Kuprikol 50, Champion 50 WP, Cuprocaffaro, Funguran OH 50 WP) jsou vhodné pro základní a opakované ošetření pouze v počátečních fázích rašení, později se mohou objevit projevy fytotoxicity a popálené listy opadají. Pro následná ošetření při dlouhém infekčním období lze použít Delan 70 WG, Delan 700 WDG, Delan 750 SC, Dithane M 45 nebo Dithane DG Neotec, Novozir MN 80 New, Syllit 65 WP.