Základní chybou je myslet si, že pokud věnujete zalévání deset, patnáct minut každý den, je to pro vaši zahradu dostatečné. Je to právě naopak. Není nutná každodenní zálivka, spíše občasná, ale důkladná. Vláha by se měla dostat alespoň 20 cm pod povrch půdy, aby se dostala až ke kořenům a nezavlažoval se jen suchý povrch.

Ideální je, máte-li kvalitní půdu bohatou na humus, protože ta je schopná si vláhu dlouho udržet, proto nezapomínejte půdu důkladně hnojit organickými hnojivy (jako jsou kompost, hnůj). Také mulčovaná půda dokáže dobře bránit odpařování vody.

Kdy je nejlepší doba k zalévání?

Nejprospěšnější pro rostliny i půdu je ranní zálivka, protože ve vzduchu je nejvíce vlhkosti, a voda se tak nejlépe vsakuje do země. Také rostliny jsou dobře nastartované do nového dne. Večerní zálivka pomůže ochladit půdu po celodenním horku, nicméně dochází k většímu odpařování vody.

Možná to může znít divně, ale skvělá doba pro zálivku je před deštěm, když je zataženo, nebo při drobném dešti. Ve vzduchu je až 100% vlhkost a všechna voda se vsakuje do země, takže nedochází k žádné ztrátě odpařováním.

Jaká voda se hodí?

Většině druhů rostlin na zahradě vyhovuje neutrální až mírně kyselá půda, proto je pro ně nevhodná voda z vodovodu, obzvláště pokud je příliš tvrdá. Navíc zalévání touto vodou je velmi drahé. Ideální je, pokud máte možnost mít na zahradě zásobníky na dešťovou vodu. Sudy a různé nádrže lze pořídit v mnoha tvarech a velikostech, dokonce do nich můžete pořídit čerpadlo a pohodlně zalévat hadicí. Odražená, večer přímo teplá voda je dalším plusem, protože zálivka ledovou vodou nesvědčí žádným rostlinám.

Také podzemní nádrže mají řadu výhod – šetří prostor zahrady a vodu uchovávají dlouho kvalitní. Protože je voda z nich chladnější, zaléváme s ní časně zrána, nebo ji necháme předehřát ve vhodné nadzemní nádrži (stačí, aby pojala dávku na jeden den).

Které druhy potřebují nejvíc vody?

Největší přísun vody potřebuje listová zelenina, protože nedostatek vody se okamžitě projeví na kvalitě listů. Naopak kořenová zelenina potřebuje dostatek vláhy v době růstu a poté pouze tolik vláhy, aby půda zcela nevyschla a poté po silném dešti nedošlo k pukání kořenů. Plodovou zeleninu je třeba zalévat před tvorbou květů mírně, protože nadbytek vláhy snižuje tvorbu květů, a naopak zvyšuje tvorbu listů a podporuje jejich bujný růst. Nalévající se plody pak dostatek vláhy potřebují. Pro kvetoucí rostliny platí, že větší množství vláhy podporuje větší kvetení a prodlužuje dobu květu.