Jehličnany neboli konifery jsou půvabnou ozdobou mnoha parků a zahrad, neboť si udržují svou stálezelenou barvu v mnoha odstínech, mají zajímavé tvary od sloupovitého vzrůstu, přes kulovitý, převislý, konický, až po poléhavý, vyniknou jako solitéry, nebo se naopak skvěle hodí pro vybudování celých zákoutí či živých plotů. Na trhu je jich velký výběr, proto zvažte, jakou roli na vaší zahradě budou hrát a jak velký prostor jim můžete věnovat.

Velký strom pro velkou zahradu

Máte-li opravdu hodně prostoru, pak je skvělé vysadit na zahradě takové jehličnany, které se budou vyjímat jako solitéry a předvedou vám svůj dokonalý tvar:

Cypřišek tupolistý (Chamaecyparis obtusa)

Původní cypřišek dorůstá až do výše dvaceti metrů a šíře pěti metrů. Má kuželovitý tvar a jemné, šupinaté, svěže zelené jehličky rostou v pohledných vějířích. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou dřevinu.

Smrk omorika (Picea omorika)

I tento nádherný a elegantní strom je výrazným solitérem, který potřebuje dostatek místa. Dorůstá až do výše 35 metrů. Jedinou jeho nevýhodou je, že špatně snáší sucho. Obzvlášť v prvních letech, než dobře zakoření, je potřeba kvalitní a pravidelná zálivka.

Borovice kleč (Pinus mugo)

Náš původní druh borovice vyžaduje dostatečný prostor pro svůj růst, který jde hodně do šířky. Je to velmi nenáročný a odolný strom s pevným zakořeněním.

Smrk ztepilý sloupovitý (Picea abies Cupressina)

Štíhlý vysoký smrk dorůstá do výšky až 15 m, s pravidelně úzce kuželovitým, hustým tvarem. Nemá rád sušší půdy a dlouhotrvající horka, jinak je nenáročný.

Smrk pichlavý stříbrný (Picea pungens Hoopsii)

Středně veliký strom s pravidelnou široce kuželovitou korunou je oblíbený pro svoji šedostříbrnou barvu jehlic. Dorůstá do výšky okolo 12 m. Na stanoviště je zcela nenáročný, vyhovuje mu plné slunce, je velmi efektivní solitérou pro středně veliké zahrady.

Borovice černá (Pinus nigra)

Poměrně statný strom s široce kuželovitým tvarem dorůstající výšky 15 m, zcela nenáročná borovice, které vyhovuje sušší a slunné stanoviště.

Cypřišek nutkajský převislý (Chamaecyparis nootkatensis Pendula)

Středně vysoký cypřiš dorůstající 10-12 metrů se závěsovitě převisajícími vedlejšími větvičkami. Jeho hlavní větve jsou nepravidelně rozmístěny na kmeni, takže vytvářejí zajímavý tvar celého stromu. Ideálním stanovištěm pro pěstování je slunce či polostín a vlhčí půdy. Je to velmi elegantní solitéra.

Co je malé, to je hezké

Naopak pro malé zahrady nebo terasy se hodí různé zakrslé odrůdy, z nichž celou řadu lze pěstovat i v nádobách. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji vyhledávané patří tyto druhy stromů:

Stále vedou túje

Túje neboli česky zeravy se drží na předních příčkách v oblíbenosti. Jsou velmi odolné, nenáročné na pěstování, v zimě nenamrzají, snesou i chudší půdu a krátkodobě i sucho. Kromě klasicky vysokých odrůd však pořídíte i malé odrůdy, jako je zakrslý, kulovitý kultivar Thuja occidentalis Danica, která doroste maximálně do jednoho metru. Zajímavá je i trpasličí forma Thuja orientalis Aurea Nana, která se vyznačuje výraznými žlutými jehlicemi. Tato „minitúje“ je navíc vhodná i k výsadbě do nádob.

Tisy se hodí všude

Tisy jsou oblíbené zejména proto, že se jim daří nejen na stinných stanovištích, ale i na slunci, jsou velmi dekorativní, nenáročné a lze zakoupit celou řadu jejich zakrslých kultivarů, které se přímo ideálně hodí do malých zahrad. Dobře je uplatníte při budování živého plotu, jediné, na co musíte dát pozor, je, že jejich červené ozdobné bobule jsou prudce jedovaté. Taxus baccata Hicksii má v dospělosti výšku 3 m a šířku kolem metru, štíhlejšího vzrůstu jsou kultivary Taxus baccata Fastigiata s převislým vzrůstem a jemnými jehlicemi či žlutá forma Aurea.

Jalovec nesmí nikdy chybět

Jalovce jsou významnými solitéry, můžete je však také kombinovat ve skupinkách, protože nezabírají příliš velký prostor. Dobře snášejí ostré slunce, suchou a chudou kamenitou půdu, rostou na rovině, ve svahu či přímo na skále. Pro malé zahrady se hodí sloupovité formy Juniperus communis Compressa nebo nizoučký jalovec Juniperus communis Nana aurea, Juniperus squamata Blue Carpet s poléhavým vzrůstem a modrozelenými jehlicemi nebo Juniperus squamata Blue Star, který roste jako kulovitý až polštářovitý, nepravidelně větvený keřík.

Smrky, borovice a jedle

Nižší druhy smrků jsou pro malé zahrady velmi zajímavým doplňkem. Bývají celkem odolné a pěkně se v zahradách vyjímají. Zkuste například pomalu rostoucí odrůdu Picea glauca Alberta Globe, která dorůstá ve stáří výšky okolo 50 cm a šířky 70 cm. Podobných rozměrů dorůstá i zakrslý, talířovitý kultivar Picea abies Little Gem. Z borovic se hodí zakrslé kultivary Pinus sylvestris Beuvronensis a Pinus sylvestris Nana nebo kompaktní sloupovitě rostoucí borovice Pinus mugo Green Column. Z jedlí potom doporučujeme například kultivary jedle balzámové Abies balsamea Nana s tmavě zelenými jehlicemi a výškou maximálně padesáti centimetrů.