Zdravými přesnídávkami pro děti jednak zužitkujete přebytečnou úrodu, jednak za pár korun vyrobíte svačiny, které nebudou obsahovat žádné přidané látky, konzervanty, sladidla a éčka. A uvidíte, že zachutnají nejen dětem, ale i dospělým.

Samotná příprava ovocné nebo ovocno-zeleninové přesnídávky není nijak komplikovaná. Suroviny jsou snadno dostupné, můžete zužitkovat i padané ovoce, které se nedá uskladnit na delší dobu. Nikdy však nepoužívejte nahnilé ovoce, ani kdybyste měli pocit, že jen odkrojíte závadnou část a zbytek je v pořádku. Škodlivé mykotoxiny jsou totiž v celém nahnilém kusu ovoce.

Pro všechny přesnídávky platí, že základem je dobře očištěné ovoce. Základní jablečnou přesnídávku můžete použít jako základ pro ty ostatní, nebo ji jen kombinovat s čerstvým ovocem (banány, broskve atd.), strouhanou čokoládou či oříšky (pro větší děti) nebo s jogurtem.

Základní jablečná přesnídávka

• 5 kg jablek • trocha vody • tyčový mixér • skleničky na přesnídávky (množství stačí asi na 15 skleniček od jogurtu)

Očištěná jablka zbavená jadřinců nakrájejte na menší kousky. Doporučujeme neloupat, slupky jsou velmi bohaté na pektin, který směs přirozeně zahušťuje a konzervuje. Jablka přesypte do širšího kastrolu, ze kterého se bude snadněji odpařovat voda. Podlijte trochou vody tak, aby jablka byla ponořená asi do jedné čtvrtiny, a duste na mírném plamenu, občas promíchejte.

Jablka duste zhruba 20 minut, pak je odstavte z ohně. Měla by mít asi o třetinu menší objem, ale neměla by být úplně rozvařená. Rozmixujte je na hustší kaši. V této fázi můžete oddělit jablka do menších hrnců a přidat další sezonní ovoce, například hrušky, švestky, broskve, případně dosladit přimícháním rozmixovaného banánu.

Připravenou přesnídávkou naplňte skleničky, které je v tomto případě lepší zavařit. Řádně očistěte hrdla skleniček, uzavřete a umístěte je do hrnce, sterilujte asi 20 minut od dosažení bodu varu. Poté zavařené přesnídávky vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Dýňová přesnídávka

Kombinace jablek a dýně je skvělá, protože dýně má spíše neutrální sladší chuť a může zjemnit případnou kyselost jablek. Pro starší děti nebo dospělé můžete do přesnídávky přisypat pudinkový prášek nebo trochou vanilky a případně dosladit.

• 3 kg dýně • 3 kg jablek • tyčový mixér • skleničky Jablka i dýni nakrájejte na malé kousky, pokud máte hokkaido, nemusíte ji ani loupat. Společně přesypte do kastrolu, podlijte trochou vody a duste asi 20 minut. Poté rozmixujte tyčovým mixérem, plňte směs do skleniček a zavařte.

Mrkvovo-jablečná přesnídávka

• 1 kg mrkve • 3 kg jablek • tyčový mixér • skleničky

Jablka připravte stejně jako v předchozích receptech. Mrkev je potřeba oškrábat, nakrájet na kolečka a povařit do změknutí. Vodu slijte, mrkev přidejte k jablečné směsi, rozmixujte, naplňte do skleniček a zavařte. Pro větší děti nebo dospělé můžete přesnídávku vylepšit tím, že s jablky povaříte hřebíček a celou skořici, případně můžete pak hotovou přesnídávku dochutit trochou cukru či mleté skořice.