Chryzantémy jsou nejen nádherně barevné, ale také velmi otužilé, a tak pokud si jimi vyzdobíte své terasy, zahrady a balkony, můžete se z jejich krásy těšit poměrně dlouho. Máme pro vás několik tipů, jak o ně správně pečovat, aby vám vydržely co nejdéle krásné.

Chryzantémy pocházejí původně z Dálného východu, jsou oblíbenými květinami v Číně i Japonsku, kde mají dokonce zvláštní význam. Představují symbol lidské dokonalosti a již odpradávna byly znakem japonských císařů. V Číně jsou považovány za posvátné a své místo mají při obřadech v chrámech. U nás jsou oblíbené především jako květiny, které nosíme v období Dušiček na hřbitov, kde díky své otužilosti dlouho přečkají i nevlídné podzimní počasí. Byla by ale chyba využívat je jen do náhrobních kytic. V posledních letech si díky svým veselým barvám získaly na oblíbenosti i do pestrých podzimních dekorací.

Jak je správně pěstovat?

Ještě před nákupem si rozmyslete, kde chcete své chryzantémy pěstovat. Na terasy a otevřené balkony se hodí jen mrazuvzdorné druhy a kultivary. Obecně do květináčů jsou nejvhodnější drobnokvěté, nízké odrůdy vypěstované v Evropě, tedy rostliny typu „multiflora“. Velkokvěté japonské chryzantémy jsou sice nádherné, ale rozhodně jsou choulostivější a na otevřených místech vystavených nepřízni počasí by vám tak dlouho nevydržely.

Pro pěstování se nehodí příliš lehký substrát, protože rostliny pěstované venku by mohly přeschnout a květináče s lehkým substrátem nejsou příliš stabilní. Doporučujeme směs rašeliny a zeminy, bohaté na živiny. Také je potřeba kromě základního hnojení přidávat vícesložková hnojiva, abyste docílili co nejbohatšího kvetení rostliny. A samozřejmostí je dostatečná zálivka. Rostliny zalévejte ke kořenům, protože voda na listech by mohla způsobit vznik houbových onemocnění.

S příchodem mrazíků můžete květináče umístit uvnitř na okenní parapety. V teple vám květiny dříve pokvetou, ale pokud bude v místnosti teplota vyšší než 16 ºC, nevydrží vám příliš dlouho. Ideální je pro ně slunné místo a maximální teplota okolo 10 ºC, takže zasklené balkony či terasy, které tolik nevytápíte.

Pro přezimování rostlin zvolte stanoviště, které je bezmrazé, ale světlé. Teplota by se měla pohybovat mezi 5-8 ºC a vzduch by měl být raději sušší. Také omezte zálivku, abyste předešli uhnívání kořenů. Na jaře (ideálně v březnu) pak rostliny můžete opět vysadit ven.