Šípky můžeme získávat z keřů plané růže šípkové (Rosa canina), které rostou na svazích pastvin, v parcích nebo u lesa, ale také z keřů tzv. ovocných růží, které se pěstují v parcích a zahradách jako okrasné keře. Jsou to růže dužnoplodá (Rosa villosa pomifera) a růže svraskalá (Rosa rugosa). Tyto keře se pěstují jako dekorativní, ale jejich šípky jsou stejně cenným zdrojem vitaminu C jako šípky planých růží. Kromě toho jsou větší a šťavnatější.

Keře jsou poměrně nenáročné, rostou i na zasolených půdách, takže je můžete vidět kolem silnic. Růže dužnoplodá kvete jednoduchými bílorůžovými květy a její šípky mají kulovitý tvar. Růže svraskalá má květy v barvách růžové, bílé nebo červené a šípky jsou mírně zploštělé, velmi zářivé.

Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, kdy mají opravdu hodně vitaminu C. Přezrálé šípky ho mají již méně, ale zase je lze velmi dobře využít pro výrobu šípkového vína nebo marmelády. Plody obsahují 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! Pro srovnání: citrony ho mají 50 mg a jablka 20 mg. Po sběru a očištění je třeba šípky dobře usušit, a to buď v sušičce na ovoce, nebo nad topením. Můžete je sušit i v troubě, ale pozor, aby teplota nepřesáhla 60 °C, protože při vyšší teplotě dochází k odstranění vitaminu C a dalších léčivých látek.

Šípkový čaj – osvědčená klasika

Usušené a rozdrcené plody se nejčastěji využívají pro přípravu čaje. Je však důležité nápoj dobře přecedit, protože může obsahovat drobné chloupky uvolněné z dužniny. Proto se doporučuje šípky nakrájet na menší kousky ještě před sušením. Plody můžete i zamrazit v mikrotenových sáčcích a využít je později v zimě, stále budou obsahovat mnoho vitaminu C.

Čaj můžete připravit i z celých šípků, ale pro jejich louhování potřebujete výrazně víc času. Suché plody vložíte do nádoby se studenou vodou (ideálně třeba večer před ranním vařením čaje), ráno vodu přivedete do varu, asi 10 minut povaříte, odstavíte stranou a během dne postupně slévájte čaj do hrnků a pijete. Šípky zůstanou celou dobu v nádobě a budou se louhovat. Ani po vypití veškerého čaje šípky nevyhazujte, čaj z nich můžete uvařit ještě nejméně 2x – neztratí nic ze své barvy ani chuti.

Šípková marmeláda – lahodná a nevtíravá chuť

Na tuto pochoutku budete potřebovat asi hodinu času na přípravu a 45 minut na vaření. Výsledek ale stojí za to!

Budete potřebovat:

1 kg šípků, přepůlených a očištěných od stopek a bubáků

1 kg krupicového cukru (nemusíte spotřebovat všechen)

½ lžičky mletého hřebíčku

Jak na přípravu?

1 Šípky zalijte vodou v hrnci tak, aby byly úplně potopené. Na mírném ohni přiveďte do varu a vařte tak dlouho, až budou plody měkké. Pak šípky umelte na mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Nakonec je propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili všech jadýrek a také jemných chloupků.

2 Získanou hmotu zvažte a přidejte do ní cukr v poměru 1:1, tedy jeden díl šípkové hmoty na jeden díl cukru. Vraťte na oheň, přisypte namletý hřebíček a vařte asi 15 minut, než hmota trochu zhoustne. Marmeládou naplňte sklenice, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout. Do marmelády není nutné přidávat žádné pektiny ani jiné konzervanty, šípky obsahují pektinu dost samy o sobě.