Také už vás mnohokrát napadlo, jak to, že sousedce ten ibišek každý rok tak krásně kvete, když vy se o něj staráte, a sotva sem tam nějaký kvítek? Nebo proč maminčin fíkus roste jako šílený a vy máte doma takového ubožáčka? Třeba to je právě tím, na kterém místě v bytě jsou vaše rostliny umístěny. Ač se to na první pohled nemusí zdát, stanoviště rostlin hraje v jejich prospívání velkou roli.

Severní strana – stín a chlad

Sever je obecně skvělý pro umístění ložnice. Nepadá sem přímé sluneční světlo, pouze rozptýlené sluneční paprsky, které jsou ještě filtrované oknem, tato strana je rovněž chladnější než jih, proto se v pokojích sem orientovaných dobře spí.

Severní strana je tedy také vhodná pro rostliny stínomilné, kterým nedělají dobře ostré sluneční paprsky a velké množství světla a tepla. Pokud doma pěstujete kapradiny, asparágus, ale také břečťany nebo klívie, umístěte je na parapety v místnostech orientovaných na sever. Také se zde bude dařit kořenokvětkám, potosům, dracenám a tchyniným jazykům.

Jižní strana – pozor na přemíru sluníčka

Když se řekne jih, často si představíme rozpálené písečné pláže Itálie či Řecka, u kterých rostou vysoké stromy fíkusů nebo palmy. Přesně horko a hodně slunečních paprsků jsou ideálními podmínkami pro vaše palmy i doma.

Pěstujete-li oleandry, fíkusy, azalky nebo ibišky, jižně orientované stanoviště je pro ně tím pravým místem. Rovněž se tu bude dařit pelargoniím nebo třeba granátovým jablkům. Pouze v létě, pokud je déletrvající horko, zastiňte tato stanoviště přes poledne žaluziemi, aby slunko nespálilo rostlinám listy, a také dbejte na dostatečnou zálivku.

Jižní strana je také perfektním místem pro vaše sukulenty nebo kaktusy, kterým se na takovém stanovišti opravdu mimořádně daří. U nich se navíc nemusíte bát přemíry slunečních paprsků.

Východní strana – tam, kde slunce vstává

Východ je sice nasycen slunečními paprsky, ale jen na krátkou dobu a kromě toho slunce zrána ještě nemá takovou sílu, proto je jeho svit mírný. Rostliny umístěné na tuto světovou stranu vyžadují dostatek slunce, ale nedělá jim dobře přímé sluneční světlo, protože by jim mohl hrozit úpal.

Kromě toho na východní straně hrozí méně vysychání zeminy z horka, a proto rostliny nepotřebují tak častou zálivku jako třeba rostliny na jižní straně.

Na východní stranu můžete bez problému umístit například begonie, fuchsie, potosy, fialky, některé druhy kapradin, ale také například orchideje.

Západní strana – dobrý kompromis

Rostliny, které vyžadují dostatek světla, a to i delší denní dobu, ale zároveň nesnášejí přímé sluneční záření, umístěte na parapety orientované západním směrem. Slunce sem svítí delší část dne než na východě, jeho paprsky jsou teplejší, ale ne spalující, proto stejně jako rostliny na východní straně nepotřebují přemíru zálivky a nehrozí jim úpal.

Tuto světovou stranu můžete zvolit jako stanoviště pro begonie, kamélie, bromélie, šáchory, rovněž sem můžete postavit vánoční či velikonoční kaktusy, případně některé palmy.

Západní i východní strana jsou také vhodným stanovištěm, pokud chcete doma pěstovat bylinky. Na severu by se dařilo možná petrželi nebo řeřiše, ale ostatní bylinky vyžadují dostatek světla, ne však ostré jižní sluníčko, proto zbývající dvě strany budou správnou volbou.