Zprávy o pěstování fíkovníků pocházejí podle výzkumů už z doby před 10 000 lety, neboť v archeologických nálezech se objevují mezi rostlinami i pecičky pěstovaných fíků, které byly již tehdy oblíbené pro své dužnaté šťavnaté a medově sladké plody. Fíkové keře či stromy se pěstovaly původně pravděpodobně v Přední Asii, ale postupem doby se rozšířily do Středozemí, Indie, Číny, Austrálie, ale i na náš evropský kontinent či do Ameriky.

Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je jedna z nejstarších kulturních rostlin, stejně jako například morušník nebo chlebovník, s nimiž také patří do stejné čeledi morušníkovitých. Dřevo smokvoní má bohaté využití v truhlářství díky své měkkosti a trvanlivosti. Mezi největší současné producenty fíků patří z evropských zemí Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko a Turecko, dále pak Alžírsko, a dokonce Kalifornie.

Proč zařadit fíky na jídelníček?

1. Je to vlákninová bomba – máte-li problémy s trávením, zácpou nebo prostě jen líná střeva, fíky jsou skvělým projímadlem (stejně jako švestky nebo kiwi). Také ti, kteří nedokážou ráno pořádně posnídat, mohou do žaludku prostřednictvím fíků dostat alespoň trochu živin a rychlý cukr, než se jim tělo „rozjede do normálu“.

2. Doplníte energiifíky jsou velmi bohaté na cukry, vitaminy a minerály, takže jako doplňkový zdroj energie jsou přímo ideální. Navíc jsou 100% přírodní. Máte-li tedy náročný den nebo větší výdej energie, sáček sušených fíků v tašce nebo batohu je super volba.

3. Jsou prospěšné pro vaše zdraví – díky vysokému obsahu vápníku a minerálů udržují vaše kosti a zuby ve skvělé formě, a protože jsou bohaté na přírodní antioxidanty (polyfenoly), pomáhají udržovat naše buňky mladé, a chrání je tak před nádorovými onemocněními. Vápník, hořčík a draslík obsažený v tomto exotickém ovoci zase udrží pod kontrolou vysoký tlak, se kterým řada lidí v současnosti bojuje kvůli svému nezdravému způsobu života.

4. Jsou báječné na pleť – fíky jsou přirozeně protizánětlivé, takže pokud si z nich vyrobíte domácí masku, můžete si snadno odpomoci od nepříjemných projevů akné, a vzhledem k jejich projímavým účinkům se vaše tělo pročistí i zevnitř, což bude mít opět pozitivní vliv i na vzhled vaší pleti.

5. Lék na trávení a imunitu – protože fíky obsahují přírodní probiotika, nejsou jen dobrým projímadlem, ale celkově udržují naši střevní mikroflóru v rovnováze, čímž nejen regulují trávení a funkci střev, ale mají pozitivní efekt na celkový zdravotní stav našeho organismu. Probiotika společně s ostatními zdraví prospěšnými látkami tak posilují i imunitu našeho těla, což je obzvláště teď v zimě k nezaplacení.

Čerstvé fíky obsahují přibližně 80 % vody a 20 % sacharidů, jsou tedy vhodnější pro lidi, kteří si hlídají štíhlou linii, více než sušené fíky. Ty obsahují asi 75 % sacharidů, zbytek tvoří bílkoviny, tuky a další látky. Čerstvé ovoce se skvěle hodí pro přípravu džusů, marmelád či kompotů, ale hodí se i do salátů (zejména v kombinaci s aromatickými sýry) a připravují se z nich i různé likéry a vína. Sušené fíky jsou oblíbenou pochoutkou na vánočním stole, výborně chutnají plněné ořechy, marcipánem či namočené v čokoládě.

Pozor při nákupu čerstvých fíků!

Zatímco sušené ovoce koupíte na váhu nebo balené vakuově v sáčcích, čerstvé fíky se prodávají na kusy. Vzhledem k tomu, že snadno podléhají zkáze, je dobré je po nákupu během jednoho až dvou dní zkonzumovat. Při nákupu dbejte na to, aby plody byly měkčí (je to známka zralosti), ale kompaktní, aby nebyly otlačené či pomačkané. Měly by mít intenzivní barvu (u nás se nejčastěji setkáte s plody, které mají fialovou barvu, ale jinak existují fíky se zelenou či žlutou slupkou) a jemně nasládlou vůni. Pokud je jejich vůně nakyslá, jedná se o starší plody, a nedoporučujeme takové ovoce kupovat. Také dejte pozor, aby u stopky ovoce neuhnívalo, což by svědčilo o dlouhém skladování ovoce a jeho špatném stavu. Fíky umývejte doma až těsně před konzumací. Jedí se celé plody včetně slupky, která je tenká a jemná.