Barevné či panašované listy, nápadné žebrování či pruhy, pestré skvrny na listech, tím vším se mohou některé rostliny chlubit více než často nenápadným květenstvím. A právě pro tuto nádheru listů mohou být skvělým a zajímavým doplňkem našich domovů.

Jak dochází k tak krásnému zbarvení listů?

Je to možná neuvěřitelné, ale za zbarvením listenů mnoha pokojových rostlin stojí vlastně nemoc. Světlé plochy (žluté či bílé), známé jako panašování, jsou vlastně známkou většího či menšího nedostatku chlorofylu (čím více chlorofylu chybí, tím je zbarvení světlejší). Naopak často různé barevné skvrny na listech mohou být známkou virového onemocnění.

U takto krásně zbarvených, ale „nemocných“ rostlin platí, že čím jsou starší, tím více ztrácejí na kráse. Nejzajímavější jsou proto mladé rostliny. Pokud chcete takové rostliny pěstovat zdravé (ale bez jejich krásně zbarvených listů), vypěstujte si je ze semen. Nové rostliny budou mít dostatek chlorofylu v listech nebo budou odolnější proti různým virovým onemocněním. Pokud však chcete zachovat barevnost listů, namnožte si nové rostliny řízkováním. Takto vypěstované nové rostlinky ponesou genetický kód své mateřské rostliny, včetně jejích odchylek.

Které pokojovky jsou populární?

Alokázie (Alocasia sanderiana) – nádherná pokojová rostlina s velkými vroubkovanými listy a nápadným žebrováním vyrůstá z oddenku, jenž roste vodorovně s povrchem zeminy nebo těsně pod ním. Protože tato rostlina původně pochází až z dalekých Filipín, potřebuje ke svému životu prostředí s vyšší vlhkostí. Ideální je proto pěstovat ji například v keramzitu, protože po zalití se z něj postupně vypařuje voda, která zvlhčuje okolní vzduch. Pozor však, rostlinu nesmíte přemokřit. Rovněž je potřeba, aby její listy nebyly vystaveny přímému slunci, ideální je tedy východní nebo západní strana v bytě.

Protažitka (Gynura aurantiaca) – růžové až fialové zbarvení této zajímavé rostliny způsobují zejména chloupky, které ve velkém množství obrůstají listy. Kromě nich je ale zbarvení dáno i tím, že na tmavě zeleném podkladu se rýsuje narůžovělá až temně fialová žilnatina. Protažitky potřebují zejména v období vegetačního růstu pravidelné každotýdenní hnojení a pravidelnou zálivku. Umístěte ji na nějaké světlé místo, nejlépe na okenním parapetu, protože velké množství světla této rostlině vyhovuje. Pravidelně mladé výhonky zaštipujte, aby se rovnoměrně rozvětvovala.

Fitónie Verschaffeltova (Fittonia verschaffeltii) – plazivá fitónie má zelené lístky protkané červenou nebo stříbřitě bílou žilnatinou. Lístky bývají různě velké, záleží na jednotlivém poddruhu. Tato plazivka pochází původně z tropických kolumbijských či peruánských pralesů, a proto potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost. Nejlépe ji fitónii dopřejete, budete-li ji pěstovat ve skleníčku nebo ve skleněné nádobě. V zimě jí stačí menší zálivka, v době vegetace potřebuje bohatý přísun vody. Rostlina také potřebuje světlé místo, ne však přímé sluneční paprsky, proto ji postavte nejlépe na severní nebo východní stranu. Rovněž se snažte udržovat stálou teplotu (vyšší není na překážku, ale neměla by klesnout pod 15° C).

Difenbachie (Dieffenbachia) – velmi oblíbená mohutně rostoucí pokojovka, z jejíhož pevného stonu střídavě vyrůstají různě skvrnité nebo žebrované listy. Zpravidla mívají listy světle zelené, žluté až bílé panašování, ale některé poddruhy mohou být zbarvené i do růžova. Ke svému růstu difenbachie potřebuje ideálně teplé a vlhké prostředí s dostatkem rozptýleného světla. Neměli byste ji tedy umísťovat na jižní stranu bytu, kde by rostlina byla vystavena přímým paprskům. Pokud rostlině opadaly všechny spodní listy, můžete ji na jaře seříznout přibližně deset centimetrů nad zemí. Stonek znovu obroste a uříznutou část můžete použít k množení.

Kroton (Codiaeum variegatum) – tato jedovatá, ale velmi oblíbená pokojovka je poměrně citlivá a náročná na pěstování. Potřebuje stojatý vzduch, to znamená žádný průvan a chladno. Pokud ji vystavíte do průvanu, listy jí velmi rychle uschnou a opadají. Zejména u velmi mladých nebo čerstvě koupených rostlin je potřeba opatrnosti. Starší rostlina, která je už zvyklá na klima u vás v domácnosti, bude trochu odolnější, ale přesto nezapomínejte, že se jedná o choulostivou pokojovku. Pro úspěšné pěstování je také potřeba dopřát krotonům světlé stanoviště, ideálně jižní stranu, aby se jim pěkně vybarvily listy, a vysokou vlhkost.

Další zajímavé dekorativní pokojovky jsou například: užovník (Caladium), kalatea (Calathea rotundifolia), africká kopřiva (Coleus), begonie královská (Begonia rex), monstera skvostná (Monstera deliciosa), pepřince (Peperomia caperata či Peperomia clusiifolia).