Goji jsou plody dvou rostlinných druhů, a to kustovnice čínské a kustovnice cizí. Zatímco ta první se pěstuje výhradně v teplých oblastech například Evropy, Asie, Severní Ameriky nebo v severní Africe, kustovnici cizí si můžete vypěstovat i u nás, neboť je výrazně odolnější vůči chladu.

Za cizokrajným názvem se skrývá opadavý keř z čeledi lilkovitých, jehož květy jsou zbarvené do fialova a mají 2-5 cípů (podle odrůdy) a jehož plody mají jasně až temně červenou barvu, díky níž a díky svým účinkům na naše zdraví jsou označovány jako červené diamanty. Plody mají chuť připomínající rozinky a na našem trhu je seženete v obchodech se zdravou výživou, ale také v některých lékárnách a nyní už i v řadě supermarketů nebo přes internet.

Je však třeba vybírat pečlivě dodavatele, protože podle studie provedené v roce 2010 více než dvě třetiny z 26 vzorků nesplňovaly povolené maximální limity v obsahu pesticidů. Je to dáno tím, že čínské zemědělství není tak striktní k užívání pesticidů jako zemědělství zemí v Evropské unii. Tyto a další látky pak významným způsobem snižují léčivé účinky goji.

Plody goji jsou velmi zdravé, neboť obsahují flavonoidy, které napomáhají správné funkci našeho imunitního systému a také očistě jater. Karotenoidy zase jako silné antioxidanty chrání naše buňky. Jsou rovněž obrovským zdrojem vitaminu C, obsahují jej více než třeba kiwi nebo citrusy, a dále v nich najdeme 18 aminokyselin, minerály jako železo, mangan, fosfor, vápník nebo zinek a stopové prvky.

Podle výzkumů pomáhají plody goji při bolestech zad, hlavy, zmírňují obtíže migrenikům, čistí krev a urovnávají hladiny jaterních enzymů. Díky vitaminu C a minerálům pomáhají ulevit od horečky, únavy, snižují krevní tlak a dodávají tělu energii, proto se obecně nedoporučuje konzumovat je večer před spaním.

Plody goji se konzumují buď čerstvé, nebo sušené, dále se z nich připravuje šťáva nebo mošt, můžete sušené plody zalít horkou vodou a připravit si z nich čaj. Po vypití plody jednoduše sníte. Sušené bobule můžete nasypat do jogurtu stejně jako do salátu. Doporučená denní dávka je asi 30 bobulí pro dospělého a polovina pro děti. Rovněž těhotné ženy by neměly překračovat poloviční porci, neboť goji může stimulovat činnost dělohy.