Tato jarní trvalka patří mezi léčivé bylinky, její šťávy lze využít jako dezinfekci nebo jako přírodní repelent, ale především je to výborný doplněk v kuchyni. Listy medvědího česneku můžete využít do salátů, pomazánek, k přípravě bylinkového másla nebo pesta a také do polévek nebo k masům.

Medvědí česnek (lat. Allium ursinum) patří mezi amarylkovité. Z podzemních cibulek vyrůstají přibližně 10-20 cm dlouhé listy, které se nápadně podobají listům jedovatých konvalinek. Proto pokud si nejste jisti, než je začnete sbírat, promněte listy jemně mezi prsty. Pokud ucítíte slabou vůni česneku, nemusíte se obávat, že byste rostliny zaměnili. Květenství tvoří skupina jemných bílých ochlupených kvítků.

Rostlina se vyskytuje na stinných vlhkých místech, nejčastěji v listnatých nebo lužních lesích, na březích potoků. Nepatří mezi chráněné rostliny, jeho sběr je tedy povolen, ale neplatí to v případě, že byste jej chtěli sbírat v chráněných oblastech. Každopádně se při jeho sběru chovejte ohleduplně, nejlépe je, pokud budete listy česneku odstřihávat nůžkami, abyste zbytečně nevytrhli s listem i cibulku.

Na našem území se vyskytují dva poddruhy medvědího česneku – česnek medvědí pravý (Allium ursinum subsp. ursinum) a česnek medvědí ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum). Rozdíl mezi nimi spočívá hlavně ve tvaru květní stopky, která je u pravého česneku zdrsnělá, zatímco u ukrajinského hladká. Chuť mají velmi podobnou. Česnek medvědí ukrajinský najdeme zejména na Moravě nebo ve východních Čechách, vzácně v jiných lokalitách, česnek pravý je rozšířen více.

Medvědí česnek si můžete vysadit i na zahradě nebo do truhlíku, ideální je pro něj propustná lehká půda a stinné stanoviště. Na zahradě jej můžete pěstovat pod stromem, kde najde přirozený stín, nebo na jiném zastíněném místě.

Ideální doba sběru medvědího česneku je právě v období dubna, kdy má nejvíce česnekových silic a také nejvíce vitaminu C. Kromě toho obsahuje látky posilující trávení a snižující krevní tlak, stejně jako běžný kuchyňský česnek. Jeho výhoda spočívá v tom, že po jeho konzumaci vám v ústech nezůstává tak silná česneková chuť, která může být mnoha lidem nepříjemná.

Nasbíranou nať můžete omýt ve vodě, osušit a zabalenou ve vlhké utěrce uložit do ledničky, kde vydrží několik dní čerstvá. Listy můžete také nasekat nadrobno a zmrazit.

Bylinkové máslo:

Potřebujete: 1 kostku změklého másla, ¼ lžičky soli, trochu čerstvě namletého černého pepře, 1 hrst směsi bylinek – medvědí česnek, tymián, oregano, rozmarýn – nasekaných nadrobno.

Sůl, pepř a bylinky vmíchejte do měkkého másla a asi dvě minuty šlehejte. Máslo zabalte jako váleček do potravinové fólie a nechte ztuhnout (můžete i zamrazit). Používejte na čerstvý chleba či bagetu, můžete jím namazat pečivo a opéct jej, aby se máslo vsáklo, také jej můžete použít na grilované maso.