Tyto ve většině případů trvalky se skvěle hodí do různých kompozic, protože je můžete koupit jako malé zakrslé rostlinky i jako třímetrové obry, a proto výborně doplní téměř jakékoli zahradní aranžmá. Menší druhy a kultivary doplní skalky či záhony, velké druhy jsou pak nádhernou dominantou zahrad a parků. Hodí se do smíšených záhonů, k zahradním jezírkům, kde pomáhají tvořit přirozený stín, který se hodí, zejména máte-li v jezírku rybičky, mohou oddělovat jednotlivé prostory zahrady atd.

Naplno jejich krásu oceníme zejména v pozdním létě nebo na začátku podzimu, kdy je většina keřů a trvalek odkvetlých. Právě tehdy začínají kvést trávy. Jejich květenství často hrají barvami a nevšední tvary upoutají pozornost už na dálku.

Jak a kde okrasné trávy pěstovat?

Před nákupem si dobře promyslete, kam chcete trávy v zahradě umístit. Některé druhy vyžadují stinná a vlhká stanoviště, jiným se lépe daří na slunečném místě a upřednostňují sušší půdu. Každopádně ideální doba vysazování všech travin je mezi květnem a srpnem. Nejlepší je sázet již narašené rostlinky, protože travinám trvá delší dobu, než vyraší. Sázíte-li rostlinky později na podzim, může se stát, že traviny špatně nebo nedostatečně zakoření a pak v zimě uhnijí nebo zmrznou.

Rostliny sázejte tak hluboko, jak hluboký byl kontejner, v němž jste je zakoupili. Příliš mělce zasazené sazenice mohou mít problém s pevným zakořeněním, naopak příliš hluboce zakořeněné sazenice mohou mít zpomalený růst a někdy mohou i uhnít.

Na rozdíl od květin traviny nikdy neupravujeme na podzim. Odstraňování uschlých stonků a odstřihávání starých listů necháváme až na jaro, protože dutými stonky se ke kořenům v zimě dostává voda z deště a ze sněhu a na přílišnou vlhkost jsou rostliny na podzim a v zimě choulostivé.

Které druhy jsou oblíbené?

Mezi nejvíce rozšířené patří ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis), asi 140-160 cm vysoká rostlina s výrazným pestře proužkovaným stonkem. Proužky bývají nejčastěji bílé nebo žluté a mohou být svislé i vodorovné. Ozdobnice tvoří trsy a na zahradě se dobře vyjímá jako výrazný solitér.

Kostřavy (Festuca) patří mezi půdopokryvné trávy. Mají nižší vzrůst, dosahují zpravidla do 30 cm. Některé kultivary mají stříbřitě zbarvené listy, takže působí mezi ostatními rostlinami velmi esteticky. Vzhledem k tomu, že jim nevadí vysychavá štěrkovitá půda, můžete je použít například na skalky.

Pampas dvoudomý (Cortaderia selloana) neboli pampová tráva patří mezi nejkrásnější traviny. Je však také poměrně choulostivá, proto u nás je s jejím pěstováním trochu potíž. Naše zimy jsou pro ni poměrně tuhé a vlhké, ale když o ni budete dobře pečovat, bude opravdovou ozdobou vaší zahrady. Rostliny dorůstají až do výšky tří metrů a jejich bílé či růžové květy jsou velmi zdobné. Na zimu svažte jejich stonky do snopů, lépe tak přečkají nápory sněhu i deště. Na zahradě jim vyhraďte slunné a pokud možno proti větru chráněné stanoviště.

Mezi půdopokryvné dekorativní trávy patří i rákosník japonský (Hakonechloa macra), který dorůstá přibližně do 40 cm výšky. Rákosník vyžaduje vlhkou půdu, dobře propustnou a polostín. Je to poměrně odolná mrazuvzdorná rostlina, naopak nesnáší přímé ostré slunce.

Skvělou ozdobou u jezírek nebo zahradních potůčků jsou ostřice (Carex). Mají rády stín a kyselejší vlhčí půdu. Existuje velké množství kultivarů, některé tvoří trsy, jiné samostatné výběžky. Rostliny jsou svěží zelené barvy a rychle rostou.