Chřest neboli asparagus a lidově nazývaný špargl patří mezi vytrvalé rostliny. Pěstuje se buď jako ozdobná rostlina s bohatě rozvětvenými lodyhami, na nichž vyrůstají jemné lístky, nebo jako zelenina pro fantastickou křehkou chuť jeho jedlých stonků.

Na trhu můžete koupit buď bílý, nebo zelený chřest. Rozdíl mezi nimi spočívá v různých podmínkách pěstování. Bílý chřest se pěstuje zakrytý fóliemi, aby na výhonky nedopadalo světlo, a nedocházelo tak k fotosyntéze. Zelený chřest má barvu danou právě tím, že je vystaven slunečním paprskům a ve výhoncích fotosyntéza probíhá. Bílý chřest má jemnější a nasládlejší chuť, je však nutné před zpracováním výhonky oloupat. Zelený chřest loupat nemusíte, stačí odříznout dřevnaté konce.

Na co dát pozor při nákupu?

  1. Jemně zatlačte nehtem na plochu řezu výhonku. Pokud z ní začne vytékat tekutina, je to známka toho, že chřest byl sklizen v ten samý den, kdy ho kupujete, což je samozřejmě nejlepší.
  2. Špičky bílého i zeleného chřestu by měly být pevné a uzavřené. Čím více jsou otevřené, tím déle ležel chřest ve skladu.
  3. Tenké stonky, které se pružně ohýbají, jsou známkou nižší kvality chřestu. Kvalitní stonek totiž po ohnutí praskne.
  4. Pokud je bílý chřest zbarvený do fialova, je to známka přezrálosti.

Chřest po nákupu zpracujte ideálně ještě tentýž den. Pokud to nezvládnete, zabalte výhonky do vlhké utěrky, případně do igelitového sáčku, aby chřest nevysychal. Pokud chcete chřest uskladnit na delší dobu, oloupejte jej, krátce spařte ve vodě a vychlaďte. Následně jej umístěte do mrazáku, kde vám vydrží až půl roku.

Proč chřest jíst?

Tato zdravá zelenina obsahuje vitaminy, zejména A, B1, B2, C a E, dále draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor. Jeho éterické oleje a kyselina asparagová pomáhají správné přeměně bílkovin a zároveň dodávají chřestu jeho typickou vůni a chuť. Zelený chřest je na vitaminy bohatší, má také výraznější chuť. Bílý chřest je chuťově jemnější. Oba dva však obsahují vysokou dávku antioxidantů. Díky nízké kalorické hodnotě se chřest řadí mezi dietní potraviny. Je také vhodný pro léčbu zánětů močového ústrojí nebo pro odvodnění přebytečné vody z těla, protože je velmi močopudný.

Jak chřest v kuchyni využít?

Chřest můžete zpracovat mnoha způsoby. Jako čerstvý jej můžete použít do salátů, ze zeleného chřestu je skvělá krémová polévka, oba druhy můžete využít jako přílohu k masům. Můžete jej vařit (pozor však, pouze krátce, abyste jej nepřipravili o jemnou a křehkou chuť a cenné vitaminy), blanšírovat nebo grilovat.