Saláty mají obrovskou výhodu ve využití. Můžete je použít jako přílohu i jako hlavní jídlo, některé můžete přidat do sendvičů nebo je odšťavnit a smíchat do smoothies a džusů. Díky svým variabilním chutím, různě tvarovaným a barevným listům z nich vykouzlíte chuťově velmi zajímavé kombinace. Ke každému z nich se hodí jiný typ zálivky, a proto vám saláty na vašem stole nikdy nezevšední.

V současné době existuje této listové zeleniny asi 200 druhů, ne všechny se dají koupit u nás. Ale podívejme se na ty nejběžnější a nejoblíbenější, které náš trh nabízí nebo které si sami můžete vypěstovat doma.

Hlávkový salát

Jeden z nejoblíbenějších a nejdostupnějších druhů, který můžeme na zahradě pěstovat téměř celoročně od raných, přes letní, až po pozdní podzimní odrůdy. V listech obsahuje velké množství vitaminů a nejlahodněji chutná čerstvý s různými typy octových zálivek, které listům dodají šťavnatost.

Ledový salát

Skvělý, křupavý, šťavnatý a poměrně nenáročný na skladování. V lednici vám vydrží i více než týden, hodí se do čerstvých salátů nebo do hamburgerů, kterým dodá čerstvost a lehkost. Naopak na tepelnou úpravu není příliš vhodný.

Dubáček

Díky své jemné chuti připomínající vlašské ořechy se výborně hodí do zeleninových salátů a můžete jej kombinovat i v ovocných salátech, je chutný s mnoha různými zálivkami a pro pěstitele je skvělý v tom, že se dá sklízet opakovaně, neboť jeho listy neustále dorůstají. Jedinou nevýhodou dubáčku je to, že ze všech salátů uvadá nejrychleji, proto je třeba konzumovat ho ideálně v den sklizně nebo nákupu.

Římský salát

Tvarově se podobá trochu čínskému zelí. Má pevné listy tmavé barvy, seženete jej u nás buď v klasické velikosti, nebo jako baby salát. Tento druh se hodí na konzumaci začerstva, například velmi oblíbený je v klasickém salátu Caesar, ale také tepelně zpracovaný.

Rukola

Jemné menší listy rostoucí samostatně a ne v hlávce, nahořklá až štiplavá chuť, to je rukola neboli roketa setá. Můžete ji pěstovat i v truhlíku za oknem, rychle roste, takže už za měsíc po vysetí máte první sklizeň. Rukola je skvělá v míchaných salátech, kde se prolínají různé chutě, můžete ji dát do toastů nebo sendvičů, obložených baget, v restauracích ji často podávají jako oblohu na talíři, můžete ji ale také orestovat a podávat jako přílohu k masu.

Čekanka

Další ze salátů, který je známý svou nahořklou chutí. Nejvíc hořká je část u košťálu, a proto se košťály ať už u červené, nebo u bílé čekanky odstraňují. Čekanka se hodí ke konzumaci zasyrova i tepelně upravená, ale v případě tepelného opracování má ještě jednu výhodu. Její chuť je ještě jemnější a teplo pomůže zbavit tento salát další hořkosti. Plněné čekankové puky jsou navíc oblíbenou pochoutkou v řadě dobrých restaurací. Pokud čekanku koupíte domů, skladujte ji co možná nejvíc v temnu. Čím víc světla totiž má, tím víc má i hořkosti.

Polníček

Tento salát s půvabným názvem kozlíček polníček je příbuzný kozlíku lékařskému. Má jemnou oříškovou huť a vysoký obsah látek zklidňujících nervovou soustavu. Pěstuje se zejména od října do března a má nádhernou čerstvou sytou zelenou barvu. Můžete si ho dát samotný pokapaný dýňovým olejem a posypaný slunečnicovými semínky, nebo v kombinaci s hruškami a vlašskými ořechy zakapaný pomerančovou šťávou.

Lollo Rosso a Lollo Biondo

Velmi kadeřavý salát, příbuzný čekance, ale bez oné pro čekanku typické nahořklé chuti. Je křupavý a vhodný k použití jako klasický hlávkový salát se zálivkou. Bílá varianta (Lollo Biondo) je chuťově jemnější, červená (Rosso) je výraznější a jemně nahořklá. V chladu vám vydrží dva tři dny (ideálně obalen ve vlhké utěrce), ale nejlépe chutná konzumovaný v den nákupu.

Štěrbák (endivie)

Také kadeřavý salát příbuzný čekance, se kterou ho pojí i jeho nahořklá chuť. Můžete jej v malém množství konzumovat syrový, ale kvůli jeho chuti jej velké množství nesníte. Lépe chutná

jako čekanka, tedy podušený na olivovém oleji, dochucený solí a kořením. Endivii můžete konzumovat v létě, kdy má tenčí protáhlé světlé listy, nebo v zimě, kdy jsou její listy tmavé a pevnější (tento druh je známý jako Eskariol).

Řeřicha

Někdy považovaná za salát, jindy za bylinku, každopádně se skvělou jemně nahořklou chutí se hodí jako doplněk do salátů, jako ozdoba na chleba s pomazánkou, ale také jen přisypat do polévky, rizota nebo do omáčky na těstoviny. Je to chutná příloha k masům. Stejně jako rukolu ji můžete pěstovat v truhlíku za oknem a odstřihávat vzrostlé výhonky.