Cukety jsou skvělým zdrojem chutných plodů, které můžete využít při letním grilování, do salátů nebo i při pečení sladkých či slaných koláčů. Můžete je zapékat plněné masem a posypané sýrem, přidat je do omáčky na špagety či lasagne, chutné jsou jen čistě potřené olejem, posypané kořením a grilované jako příloha.

Cukety je dobré sklízet jako mladé a menší plody, protože jsou křehké a křupavé, zatímco přezrálé plody již bývají trochu vyschlé a navíc z nich musíte odstraňovat vnitřní část s jadérky, což u mladých rostlin řešit nemusíte. Velké plody je také lepší zbavit slupky, která je velmi tuhá, zatímco u mladších plodů je šťavnatá a křupavá. Menší plody také rostlinu tolik nevyčerpávají a ta rychleji nasadí na nové květy.

Sázet, nebo raději vysévat?

Rostliny můžete vysadit v době, kdy již nehrozí nebezpečí nočních mrazíků. Pokud by k nějakému výraznějšímu ochlazení došlo, přikryjte rostlinky netkanou textilií, nejlépe bílou, a to pouze na nezbytnou dobu. Jinak by hmyz nemohl opylovat květy. Na zahradě jim dopřejte slunné stanoviště, ideálně chráněné před větrem, a rostliny sázejte alespoň metr od sebe, protože vytvoří poměrně mohutné keříky s velkým množstvím rozložitých listů. K sazeničce přidejte kvalitní kompost a i pravidelně dále rostlinu přihnojujte, na tvorbu plodů potřebuje opravdu dost živin. Doporučujeme sazeničku podložit netkanou fólií nebo slámou, aby plody ležely na suchém a nehrozilo jejich uhnívání.

Pokud se rozhodnete pěstovat cuketu ze semen, ještě stále není pozdě, můžete je vysít i teď. Výhodou je, že si můžete vybrat z barevných variant od temně zelené, přes světlou, žlutou, až k bílé, nebo různě barevně žíhané či proužkované. Můžete si také vybrat podlouhlý tvar nebo kulatý, který je v současné době velmi trendy, protože se dá vydlabat a pak zapékat plněný různými směsmi. Předpěstujte si rostlinku v nádobce (semínko sázejte asi 1-2 cm hluboko) nebo ji můžete jen nechat vyklíčit na vatovém podkladě a pak přesadit. Na vysazení na záhon je však vhodné, aby měla alespoň čtyři vyvinuté listy.

Dobře přihnojujte pro bohatou úrodu

Jakmile začne rostlina nasazovat na plody (a většinou ve stejnou dobu nasazuje na několik plodů najednou), je potřeba dodávat jí pravidelně živiny a vláhu. Přihnojujte ji tedy, nejlépe organickými hnojivy a výluhy z rostliny, jednou za týden. Pokud je sucho, je třeba pravidelná zálivka, ideálně obden, ale bohatá, aby se vláha dostala až ke kořenům a nezůstala jen na povrchu. Vodu i naředěné hnojivo přilévejte ideálně přímo k základnímu stonku rostliny, abyste zbytečně nenamáčeli plody a květy.

U cuket se vyplatí mulčování

Na rozdíl od okurek, které můžete vyvazovat, stonek cukety je velmi těžký a leží na zemi. Plody by mohly uhnívat, proto je dobré rostlinu podložit netkanou fólií nebo mulčovacím materiálem (posekaná tráva, sláma apod.). Plody tak leží na suchém podkladě a navíc zespodu k nim nejde chlad, a tak lépe a rychleji uzrávají. Mulčování má i své nevýhody, a to zejména v tom, že láká slimáky, kteří mohou zničit květy, a tím i celou úrodu. Proto je třeba pravidelně rostlinu kontrolovat a případně na slimáky nastražit pasti.

Skoro stoprocentní odolnost proti chorobám

Cukety jsou velmi odolné proti různým chorobám či škůdcům, nicméně zejména za suchého počasí a nadměrného horka je může napadnout plíseň okurková. Poznáte ji tak, že se na listech objeví šedavý povlak a rostliny začnou stagnovat v růstu. Je proto třeba rostliny stále pravidelně zalévat a udržovat mírně vlhkou půdu. Pokud už se plíseň objeví, napadené listy ihned zlikvidujte. V obchodě také seženete speciální roztok, který můžete použít k potírání listů a preventivní ochraně.