Prvním krokem ještě před výsadbou keřů je dobře si zjistit, které odrůdy se hodí do vašich klimatických a půdních podmínek, a také vybrat si odrůdy, které jsou alespoň proti některým chorobám rezistentní. Ale ani to ještě neznamená, že máte vyhráno. Některé odrůdy mohou být rezistentní jen v některých oblastech a ani tato ochrana jim nepomůže proti škůdcům.

Americké padlí – zabiják angreštu

Snad nejhorší chorobou, která napadá keře angreštů, ale také černého rybízu a jeho kříženců (jako např. josty), je padlí americké. Tato nemoc dokáže zlikvidovat celou úrodu a v nejhorším případě zničit i celý keř. Poznáte jej velmi snadno, na větvích, listech i plodech se začne vytvářet bílý, později hnědý povlak, který vypadá jako hustá pavučina či jako strupy. V tom případě si můžete být jisti, že jste přišli o svou úrodu.

Je třeba listy i plody otrhat a spálit. Rozhodně je nedávejte do kompostu! Postřiky v době napadení už nefungují, je nutné provádět je preventivně na jaře, než keře nasadí na květy. I přesto, že si koupíte rezistentní odrůdu angreštu, neexistuje garance, že padlím neonemocní. Obvykle stačí ošetřit napadený keř postřiky a zbavit ho napadených výhonů a další rok je již úroda zachráněna. Někdy je však nemoc tak úporná, že vám nakonec nezbyde nic jiného, než keř celý zlikvidovat a koupit nový.

Co trápí nejvíce maliníky a ostružiníky?

Keře malin, ostružin a jejich hybridů trpí nejčastěji různými bakteriálními či virovými onemocněními přenášenými škůdci. Zpravidla se projevují tak, že listy keřů jsou podivně nepřirozeně zbarvené, různě deformované, a také nové výhonky jsou pokroucené a neduživé. Květní pupeny jsou buď deformované, nebo se nevyvinou vůbec. Pokud na listech spatříte škůdce, zlikvidujte je dříve, než se přemnoží. Oslabují rostliny a mohou přenášet i nevyléčitelné choroby.

U maliníku se nejčastěji setkáváme s mozaikou, což je virové onemocnění, které rozšiřují mšice. Na listech se objevují světlé žilky a skvrny. Výhony keře jsou slabé a špatně narůstají. Pokud je napadení mšicemi silné, doporučuje se zlikvidovat celý keř a koupit nový, zdravý. Je totiž velmi pravděpodobné, že živořící keř by nemusel ani přežít zimu.

Deformace listů u malin i ostružin a neduživost keře může být dána i houbovou chorobou, přenášenou škůdci křísy. Ta se projevuje i tím, že rostlina vyhání mnoho jednoletých výhonů a keř se zahušťuje. Květní kalichy bývají zvětšené a zduřelé. Při napadení můžete zkusit použít některý z fungicidů, určených na ovocné keře, ale často nezbyde nic jiného, než celý keř zlikvidovat.

Mezi další škůdce malin a ostružin patří bejlomorka maliníková, jejíž larvy žijí pod kůrou keřů a živí se pletivem prutů. Ty potom zasychají a jsou neplodné. Keře jsou velmi oslabené a málo kvetou. Napadené pruty je třeba ořezat a spálit, nicméně není nutné likvidovat celou rostlinu.

Květy maliníků a ostružiníků napadá brouk malinovník plstnatý, který do květů naklade svá vajíčka. Larvy, které se z nich vyvinou, poškozují květy a následně plody, takže ty jsou potom červivé, špatně vyzrávají a nelze je konzumovat. Proti tomuto škůdci se doporučuje aplikovat postřik proti živočišným škůdcům ještě v době před květem.

Antraknóza – obávaný nepřítel rybízu

Tato choroba napadá červený a bílý rybíz, někdy může napadnout i angrešt. Projevuje se drobnými skvrnkami hnědočervené barvy, nepřesahujícími velikost dvou milimetrů, které se vyskytují na listech. Ty se začnou svinovat, opadávat hned po sklizni a keře nebo stromky maliníků a ostružiníků jsou velmi oslabené a přestávají plodit. V případě napadení touto nemocí rozhodně zlikvidujte všechno spadané listí a rostlinu postříkejte po sklizni a další rok na jaře fungicidním prostředkem. Také je vhodné rostlinu prořezat, protože v prosvětlených a prořezaných větvích je výskyt této choroby vzácný.

Černý rybíz je obecně poměrně odolný proti chorobám, a i když ho napadne padlí americké, většinou to nezlikviduje jeho úrodu tak jako u angreštu. Může být však napaden rzí vejmutovkovou, která se šíří z borovic. Pokud tedy keř nebo stromek pěstujete poblíž těchto jehličnanů a začnou na něm žloutnout a opadávat listy, je téměř jisté, že je rostlina napadena.

Dejte pozor na živiny

Ovocné keře a stromky je třeba pravidelně přihnojovat, aby měly pro bohatou úrodu dostatek živin. Zejména u rybízu se může někdy stát, že se listy začnou vybarvovat do modrozeleného odstínu, nebo že mají na listech purpurové skvrny. Listy se kroutí a začnou brzy opadávat. Nemusí to být žádná choroba ani škůdce, je to dáno tím, že rostlině chybí draslík. Přihnojte rostliny síranem draselným nebo jiným draselným hnojivem.