Bazalka – ideální do salátů i na vaření

bazalka

Autor:

Zdroj: Shutterstock.com

Bazalka patří mezi nejvyhledávanější bylinky pro svou nádhernou vůni, zajímavou chuť i velké množství způsobů jejího využití.

Z původního druhu bylo do současnosti vypěstováno na padesát druhů a odrůd, přes drobnolisté, hladkolisté, až po ty s velkými a střapatými lístky, od světlých, až po purpurově fialové. Někdo si ji kupuje, jiný dá raději přednost vlastnímu výpěstku.

Bazalka najde své uplatnění v kuchyni, kdy ji můžete přidat do salátů, ale i jako součást zapečených jídel nebo polévek. Je hojně využívána v cukrářství, kosmetice i léčitelství.

bazalka

Zdroj: Shutterstock.com

V kuchyni se u nás nejčastěji využívá bazalka pravá. Je to jednoletá bylina, kterou si snadno můžete vypěstovat ze semen nebo koupit už jako hotovou sazeničku. Pozor však, pokud ji koupíte v supermarketu, není příliš vhodná k dalšímu pěstování. Je vypěstována rychleně, aby ji bylo možno co nejdříve upotřebit v kuchyni, a tak sazenička není příliš silná a pravděpodobně vám dlouho nevydrží. Dejte přednost rostlinkám ze zahradnictví.

bazalka

Zdroj: Shutterstock.com

Kultivary a odrůdy, které byly u nás vypěstovány, lze vybírat podle toho, zda je budete pěstovat na záhonu, nebo v květináči za oknem. Také jejich využití je široké podle jejich barvy, chuti a vůně.

Silně aromatické odrůdy se skvěle hodí k výrobě pesta, bazalkového oleje, do tomatových omáček a polévek, k těstovinám. Typickou bazalkovou chuť mají například velkolisté odrůdy Genovese nebo Dark Green nebo drobnolistá odrůda Mammolo Genovese.

bazalka

Zdroj: Shutterstock.com

Atypickou chuť i vůni nabízí odrůda Cinamonette, která má olivově zelené listy a purpurově fialové lodyhy. Její růžové kvítky se skvěle hodí na ozdobu dortů nebo jiných cukrářských výrobků. Jak už název napovídá, vůně i nádech chuti jsou jemně do skořicova a anýzova a tato bazalka se hodí pro přípravu jídel, která mají nasládlou vůni.

Velmi zajímavé jsou tmavě fialové odrůdy, jako například Purple Opaal nebo Purple Ruffles, které mají výrazné bazalkové aroma a hodí se k výrobě pesta nebo do bylinkových octů.

bazalka

Zdroj: Shutterstock.com

Obecně se dá říct, že drobnolisté kompaktní odrůdy se hodí pro celoroční pěstování v truhlících či květináčích za oknem než velkolisté kultivary a odrůdy. U těch je vhodnější sklidit listy a případně je zakonzervovat. Kromě už zmíněného bazalkového oleje, pesta či bylinkových octů můžete lístky bazalky například rozdrtit a zamrazit v kostkách na led zalité vodou nebo trochou másla (podle toho, kam potom bazalku budete chtít použít). Nebo můžete lístky naložit celé do olivového oleje, který jim pomůže udržet jejich aroma.

Komentáře

Načítám komentáře...