Z původního druhu bylo do současnosti vypěstováno na padesát druhů a odrůd, přes drobnolisté, hladkolisté, až po ty s velkými a střapatými lístky, od světlých, až po purpurově fialové. Někdo si ji kupuje, jiný dá raději přednost vlastnímu výpěstku.

Bazalka najde své uplatnění v kuchyni, kdy ji můžete přidat do salátů, ale i jako součást zapečených jídel nebo polévek. Je hojně využívána v cukrářství, kosmetice i léčitelství.

V kuchyni se u nás nejčastěji využívá bazalka pravá. Je to jednoletá bylina, kterou si snadno můžete vypěstovat ze semen nebo koupit už jako hotovou sazeničku. Pozor však, pokud ji koupíte v supermarketu, není příliš vhodná k dalšímu pěstování. Je vypěstována rychleně, aby ji bylo možno co nejdříve upotřebit v kuchyni, a tak sazenička není příliš silná a pravděpodobně vám dlouho nevydrží. Dejte přednost rostlinkám ze zahradnictví.

Kultivary a odrůdy, které byly u nás vypěstovány, lze vybírat podle toho, zda je budete pěstovat na záhonu, nebo v květináči za oknem. Také jejich využití je široké podle jejich barvy, chuti a vůně.

Silně aromatické odrůdy se skvěle hodí k výrobě pesta, bazalkového oleje, do tomatových omáček a polévek, k těstovinám. Typickou bazalkovou chuť mají například velkolisté odrůdy Genovese nebo Dark Green nebo drobnolistá odrůda Mammolo Genovese.

Atypickou chuť i vůni nabízí odrůda Cinamonette, která má olivově zelené listy a purpurově fialové lodyhy. Její růžové kvítky se skvěle hodí na ozdobu dortů nebo jiných cukrářských výrobků. Jak už název napovídá, vůně i nádech chuti jsou jemně do skořicova a anýzova a tato bazalka se hodí pro přípravu jídel, která mají nasládlou vůni.

Velmi zajímavé jsou tmavě fialové odrůdy, jako například Purple Opaal nebo Purple Ruffles, které mají výrazné bazalkové aroma a hodí se k výrobě pesta nebo do bylinkových octů.

Obecně se dá říct, že drobnolisté kompaktní odrůdy se hodí pro celoroční pěstování v truhlících či květináčích za oknem než velkolisté kultivary a odrůdy. U těch je vhodnější sklidit listy a případně je zakonzervovat. Kromě už zmíněného bazalkového oleje, pesta či bylinkových octů můžete lístky bazalky například rozdrtit a zamrazit v kostkách na led zalité vodou nebo trochou másla (podle toho, kam potom bazalku budete chtít použít). Nebo můžete lístky naložit celé do olivového oleje, který jim pomůže udržet jejich aroma.