Vytvoření zásob na zimu uskladněním sklizně má svá pravidla, která je dobré dodržet, abyste plody uchovali co nejdéle v co nejlepší kvalitě.

Především je nezbytné, aby místnosti, kde ovoce a zeleninu uskladňujete (ideálně sklepy), byly tmavé, s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a vlhkosti. Pozor ale, vlhkosti se nesmí hromadit příliš, aby ve sklepě nevznikala plíseň. A také ve sklepě, kde se skladují potraviny, nesmí být uloženy žádné barvy, laky, benzin a další chemikálie, z nichž unikají výpary, které by měly negativní vliv na kvalitu uložených potravin.

Jak skladovat ovoce?

Pro ovoce platí, že je potřeba sklidit jej ještě před úplným dozráním, protože při skladování teprve „dojdou“. Podle zahradníků a sadařů je to období kolem svatého Václava, tedy konec září. Ideální skladovací podmínky jsou při teplotě 3-6 ºC, s dostatkem proudícího vzduchu, který umožňuje dozrávání ovoce, a pokud máte možnost, rozložte ovoce na lísky nebo do dřevěných bedýnek či přímo na police. Ovoce tak bude mít dostatek vzduchu a jednotlivé kusy se na sebe nebudou mačkat.

Pokud by ve sklepě bylo příliš chladno, zabalte ovoce do fóliových sáčků či přes něj přehoďte slabý látkový přehoz. Pokud se ve sklepě oteplí nad 10 ºC, sáčky propíchněte, aby k ovoci mohl vzduch.

Jak skladovat zeleninu?

Předně pokud je to možné, zelenina by neměla být skladována společně s ovocem. Například jablka mohou načichnout od košťálové zeleniny nebo od cibule. Vlhkost ve sklepě by se měla pohybovat mezi 70-80 % a teplota by neměla klesnout pod 4 ºC.

Pokud uskladňujete čínské zelí, košťálovou a kořenovou zeleninu, snažte se mít ve sklepě vlhko, aby se zelenina nescvrkávala a nevysychala. Mrkev se doporučuje uložit do směsi rašeliny a písku, aby se v ní udržela vlhkost. Brambory je třeba skladovat v temnu, aby se v nich nezačal tvořit jedovatý solanin. Při jejich přípravě odstraňte každé zelené místo, které na bramborách najdete.

Položit, nebo pověsit?

Většinu zeleniny nebo ovoce je dobré pokládat na dřevěné lísky a bedýnky, tvrdé kusy, jako jsou dýně, patisony, ale také ořechy, můžete skladovat v plastových bedýnkách. Důležité však je, aby strany i dna skladovacích nádob měly přístup k čerstvému vzduchu.

Cibuli, česnek, kukuřici nebo chilli papričky naopak zavěste do snopů, lépe proschnou a na policích vám nebudou zabírat místo. Obecně je dobré česnek a cibuli skladovat zvlášť od ostatní zeleniny a ovoce, protože se z nich uvolňují aromatické silice, kterými by ostatní plody mohly načichnout.

Skladovanou úrodu pravidelně kontrolujte a prohlížejte. Natlučené nebo pomačkané plody odstraňte od ostatních a rychleji zkonzumujte. Pokud objevíte plíseň nebo nahnilý kousek, vyhoďte jej a případně i kusy v jeho nejbližším okolí.