Tykve neboli dýně patří do čeledi tykvovité stejně jako cukety nebo patisony. Tyto jednoleté rostliny, jejichž oddenky se plazí po záhoně, dosahují plodivosti až deseti kusů na rostlinu, záleží na druhu. Plody dozrávají na podzim a při správném skladování vám vydrží až do jara příštího roku.

Dýně pocházejí původně ze Střední Ameriky, ale již dávno u nás zdomácněly a našly své místo v naší kuchyni. Jsou oblíbené jednak proto, že obsahují mnoho minerálů (např. draslík, sodík, hořčík a železo) a vitaminů, které naše tělo na podzim a v zimě potřebuje, mají pozitivní vliv na činnost některých orgánů, jako jsou ledviny, srdce nebo slinivka, a jednak jsou nízkokalorické a lehce stravitelné.

Které dýně jsou u nás nejčastěji k sehnání a na co je využít?

Hokaido

V obchodech, na trzích i na našich zahradách se asi nejvíce potkáváme s tímto druhem. Hokaido patří k dýním s menšími plody o hmotnosti přibližně 1-3 kg, na jedné rostlině zpravidla vyrůstá jeden plod, u některé odrůdy to však mohou být až tři plody. Známější bývá sytě oranžová barva s oranžovou dužinou, ale koupit můžete i varietu zelenou s dužinou tmavě oranžové barvy. Hokaido má sladší chuť a její konzistence je krémovitá, proto se skvěle hodí na přípravu polévek. Můžete ji ale použít do příloh, jako je pyré, bramboráky, nebo ji můžete přidat do koláčů, kterým dá příjemnou sladkou chuť.

Její obrovskou výhodou od všech ostatních dýní je to, že z ní nemusíte loupat slupku. Pokud ji uvaříte nebo zapečete, slupka změkne a můžete ji bez problémů jíst.

Muškátová dýně

Je mnoho odrůd, které jsou počítány mezi muškátové, ale pod tímto klasickým názvem najdeme odrůdu se žebrovanou strukturou, jemně zploštělou, v barvách od světle, přes tmavě oranžovou, až po zelenou. Opravdu vyzrálá dýně má navíc na slupce charakteristické bílé ojínění. Můžete ji jíst i zasyrova, ale stejně jako hokaido se skvěle hodí do polévek či koláčů, kterým dodá příjemnou vůni muškátového oříšku.

Špagetová dýně

Velmi populární dýně se žlutou slupkou, která má oválný nebo kulovitý tvar. Má lahodnou, nepříliš sladkou chuť a své jméno nese podle toho, že pokud ji uvaříte, dužina se rozpadne na jednotlivá vlákna připomínající špagety. Stejným způsobem je také můžete použít. S masovou směsí a rajčatovou omáčkou nebo na způsob aglio e olio nebo carbonara s opečenou slaninkou. Můžete je ale využít také jako nudle do polévek. Jejich kalorická hodnota je velmi nízká, takže získáte zdravé a chutné alternativy ke klasickým jídlům.

Máslová dýně

Její specifický hrušce podobný tvar a jemně oranžová barva jsou nezaměnitelné. Máslová dýně patří k těm, které jsou náročnější na pěstování, protože potřebuje větší teplo a přízemní mrazíky jí úplně nesvědčí. Pokud ji však vypěstujete, na jedné rostlině se vám může urodit až osm kousků. Chuťově je velmi jemná, s nádechem másla a muškátových oříšků, proto se skvěle hodí k přípravě dýňového pyré, do sladkých i zeleninových pokrmů či polévek. Z této dýně získáte opravdu hodně dužiny, protože semínka jsou schována pouze ve spodní rozšířené části, takže odpadu zbyde jen velmi málo.

Velkoplodá dýně

Asi nejznámější mezi velkoplodými dýněmi je Goliáš. Nicméně všechny velkoplodé dýně, které u nás koupíte, se hodí pro přípravu různých kompotů, džemů, ale také obdoby naložených okurek. Na rostlině zpravidla vyrůstá jeden, maximálně dva plody, ale vzhledem k velikosti plodů z nich máte mnoho užitku. Velkoplodé dýně jsou také velmi oblíbené tím, že z nich můžete vyrobit halloweenské dekorace, protože se poměrně dobře řežou a tvarují. Bohužel tyto dýně nejsou ideální pro dlouhodobé skladování, protože poměrně rychle uhnívají.