Pestrý svět dýní. Která je lepší na vaření a která do sladkých dezertů?

dyne

Autor:

Zdroj: Shutterstock.com

S podzimem se na zahradách i v obchodech objevuje nejtypičtější plodina tohoto období – dýně. Jak si vybrat mezi tolika odrůdami a jak je zpracovat?

dyne
Odrůda Serpentine se svým dlouhým zatočeným tvarem patří mezi muškátové dýně. Hodí se do polévek i koláčů nebo na přípravu dýňového pyré.

Zdroj: Shutterstock.com

Tykve neboli dýně patří do čeledi tykvovité stejně jako cukety nebo patisony. Tyto jednoleté rostliny, jejichž oddenky se plazí po záhoně, dosahují plodivosti až deseti kusů na rostlinu, záleží na druhu. Plody dozrávají na podzim a při správném skladování vám vydrží až do jara příštího roku.

dyne
Odrůda Polar Bear nese menší žebrované plody bílé barvy a jemné chuti. Vhodná k pečení nebo do polévek.

Zdroj: Shutterstock.com

Dýně pocházejí původně ze Střední Ameriky, ale již dávno u nás zdomácněly a našly své místo v naší kuchyni. Jsou oblíbené jednak proto, že obsahují mnoho minerálů (např. draslík, sodík, hořčík a železo) a vitaminů, které naše tělo na podzim a v zimě potřebuje, mají pozitivní vliv na činnost některých orgánů, jako jsou ledviny, srdce nebo slinivka, a jednak jsou nízkokalorické a lehce stravitelné.

Které dýně jsou u nás nejčastěji k sehnání a na co je využít?

Hokaido

dyne
Nejznámější a nejdostupnější dýně, které můžete koupit v podsttě po celý rok, to je hokaido.

Zdroj: Shutterstock.com

V obchodech, na trzích i na našich zahradách se asi nejvíce potkáváme s tímto druhem. Hokaido patří k dýním s menšími plody o hmotnosti přibližně 1-3 kg, na jedné rostlině zpravidla vyrůstá jeden plod, u některé odrůdy to však mohou být až tři plody. Známější bývá sytě oranžová barva s oranžovou dužinou, ale koupit můžete i varietu zelenou s dužinou tmavě oranžové barvy. Hokaido má sladší chuť a její konzistence je krémovitá, proto se skvěle hodí na přípravu polévek. Můžete ji ale použít do příloh, jako je pyré, bramboráky, nebo ji můžete přidat do koláčů, kterým dá příjemnou sladkou chuť.

Její obrovskou výhodou od všech ostatních dýní je to, že z ní nemusíte loupat slupku. Pokud ji uvaříte nebo zapečete, slupka změkne a můžete ji bez problémů jíst.

Muškátová dýně

dyne
Muškátová dýně má jemnou voňavou dužinu, kterou můžete konzumovat i zasyrova.

Zdroj: Shutterstock.com

Je mnoho odrůd, které jsou počítány mezi muškátové, ale pod tímto klasickým názvem najdeme odrůdu se žebrovanou strukturou, jemně zploštělou, v barvách od světle, přes tmavě oranžovou, až po zelenou. Opravdu vyzrálá dýně má navíc na slupce charakteristické bílé ojínění. Můžete ji jíst i zasyrova, ale stejně jako hokaido se skvěle hodí do polévek či koláčů, kterým dodá příjemnou vůni muškátového oříšku.

Špagetová dýně

dyne
Špagetová dýně se hodí pro přípravu příloh namísto těstovin i jako zavářka do polévky.

Zdroj: Shutterstock.com

Velmi populární dýně se žlutou slupkou, která má oválný nebo kulovitý tvar. Má lahodnou, nepříliš sladkou chuť a své jméno nese podle toho, že pokud ji uvaříte, dužina se rozpadne na jednotlivá vlákna připomínající špagety. Stejným způsobem je také můžete použít. S masovou směsí a rajčatovou omáčkou nebo na způsob aglio e olio nebo carbonara s opečenou slaninkou. Můžete je ale využít také jako nudle do polévek. Jejich kalorická hodnota je velmi nízká, takže získáte zdravé a chutné alternativy ke klasickým jídlům.

Máslová dýně

dyne
Máslovou dýni si s žádnou jinou nespletete. Jemná krémová chuť a konzistence s máslovo-oříškovým aroma vás příjemně překvapí.

Zdroj: Shutterstock.com

Její specifický hrušce podobný tvar a jemně oranžová barva jsou nezaměnitelné. Máslová dýně patří k těm, které jsou náročnější na pěstování, protože potřebuje větší teplo a přízemní mrazíky jí úplně nesvědčí. Pokud ji však vypěstujete, na jedné rostlině se vám může urodit až osm kousků. Chuťově je velmi jemná, s nádechem másla a muškátových oříšků, proto se skvěle hodí k přípravě dýňového pyré, do sladkých i zeleninových pokrmů či polévek. Z této dýně získáte opravdu hodně dužiny, protože semínka jsou schována pouze ve spodní rozšířené části, takže odpadu zbyde jen velmi málo.

Velkoplodá dýně

dyne
Velkoplodé dýně mohou dosahovat hmotnosti až 30 kg na jeden kus!

Zdroj: Shutterstock.com

Asi nejznámější mezi velkoplodými dýněmi je Goliáš. Nicméně všechny velkoplodé dýně, které u nás koupíte, se hodí pro přípravu různých kompotů, džemů, ale také obdoby naložených okurek. Na rostlině zpravidla vyrůstá jeden, maximálně dva plody, ale vzhledem k velikosti plodů z nich máte mnoho užitku. Velkoplodé dýně jsou také velmi oblíbené tím, že z nich můžete vyrobit halloweenské dekorace, protože se poměrně dobře řežou a tvarují. Bohužel tyto dýně nejsou ideální pro dlouhodobé skladování, protože poměrně rychle uhnívají.

dyne

Zdroj: Shutterstock.com

Komentáře

Načítám komentáře...