Výhodou podzimního vysetí trávníku jsou zejména nižší teploty a větší vzdušná i půdní vlhkost, které urychlují klíčení a růst trávníku. Navíc jej nemusíte tak často zalévat jako na jaře. Kromě toho v období od podzimu do jara je trávník obvykle méně využíván a pošlapáván, proto rostlinky mají lepší šanci zesílit a na jaře odolají větší zátěži.

Kdy a jak připravit půdu k setí?

Nejlepší doba pro výsev trávníku je během září až do poloviny října. Důkladně zryjte půdu, a to přibližně na hloubku rýče. Odstraňte plevel, zejména kořínky, a také větší kameny. Není nutné rýt hlouběji, semínkům “tvrdé lůžko” dobře svědčí. Důležité však je dobře půdu zarovnat do roviny a nechat ji alespoň týden či dva odpočinout. Pak můžete začít se setím.

Spotřeba osiva je vždy udávána na balení, nicméně pokud chcete hustší trávník a rychleji vzešlý, doporučujeme vysít přibližně o 10 % osiva více. Větší dávku vysejte také u okrajů cest či obrubníků, protože zde dochází k většímu přehřívání půdy kvůli kamenům, které drží teplo.

Jakou směs zvolit?

Existuje mnoho druhů směsí a tu pravou zvolte podle toho, jak velkou plochu trávníku budete mít, jak často jej budete sekat a udržovat a také podle zátěže, které bude trávník vystaven. Máte-li velké plochy, které sekáte jen občas, zvolte například luční směsi, které vypadají velmi přirozeně a krásně, obzvláště pokud jsou kombinované s lučními květinami. Na velmi zatěžované plochy se hodí speciální hřišťové směsi, při pravidelném sečení a běžné zátěži jsou vhodné různé parkové směsi.

Na trhu koupíte i směsi určené na stinná, či naopak slunná stanoviště, což je velmi vhodné, pokud je váš trávník příliš zakrytý například stromy nebo ve stinné části zahrady u domu, nebo naopak pokud je delší část dne vystaven přímému slunci.

Začněte s výsevem…

Než začnete se samotným výsevem, pohnojte zeminu minerálním hnojivem. Semena z nádoby promíchejte, tráva je tvořena z několika druhů semen, proto je třeba je dobře promísit, aby menší semínka nezůstala na dně. Menší plochu můžete vysít ručně, ale na větší plochu doporučujeme použít secí strojek, aby vysetí bylo rovnoměrné. Také je dobré vysévaná semena promíchat s trochou suchého písku.

Semena opatrně vpravte do půdy, ale jen jemně a nijak hluboko, maximálně 1 cm. Udusejte či uválcujte a jemným postřikem zalijte. Nové rostlinky vzcházejí zhruba deset dní a po tuto dobu je opravdu potřeba, aby nevyschly.

Jak o trávník zpočátku pečovat?

Trávník poprvé posekejte, až když rostlinky vyrostou do výšky zhruba 10 cm, ne dříve. Menší rostlinky jsou ještě velmi slabé. I tak je třeba, aby první sečení bylo šetrné, protože rostlinky ještě nejsou zcela pevně zakořeněné a mohli byste kořenový systém poničit. Také následné shrabání trávy provádějte velmi opatrně.

V zimě má trávník dostatek času na odpočinek a rostlinky nabírají na síle. Pokud je však zima hodně vlhká či napadne hodně vlhkého sněhu, snažte se jej opatrně odstranit, aby trávník nenapadla plíseň.