Nádherné jiřinky zdobí naše zahrady i parky od pozdního léta až do podzimu. Jakmile však jejich listy a stonky spálí ranní mrazíky, je třeba vykopat jejich hlízy a zazimovat je, aby je mráz neponičil. Dobrým indikátorem, jak poznat, že nastal čas k vyjmutí rostlin ze země, je ten, že listy rostlin změní barvu do fialova až hnědofialova a stonky se budou u země jevit jako dřevnaté.

Důležité je vyjmout hlízy ze země opatrně, aby nedošlo k jejich poškození, protože právě řeznými ranami vzniklými po rýči mohou do hlízy vstupovat různé choroby a plísně, které by hlízu zlikvidovaly. Vhodné jsou proto rycí vidle a pak je také dobré vyjmout hlízy s větším valem, protože během roku se rostlina hlízami množí, a na podzim tak bude hlízový kořen větší, než když jste jej na jaře sázeli.

Jak správně hlízy uložit?

Po vyjmutí rostliny ze země seřízněte její natě, a to přibližně 10-15 cm nad hlízou. Hlízy opatrně očistěte od zeminy a položte je lodyhami vzhůru na suchou podložku. Můžete použít lísky nebo bedýnky, dospodu naskládejte např. jutovinu nebo novinový papír. Z hlíz ještě může vytékat přebytečná voda. Uložte bedýnky na provzdušněné místo a nechte řádně proschnout.

Po několika dnech oschlé hlízy zbavte ještě posledních zbytků zeminy, která by se teď měla snáze oddrolit, ale také malých okolních kořínků. Vložte je zpět do bedýnek a zasypejte až po povrch pilinami nebo očištěnou rašelinou. Hlízy musí stále zůstat otočené lodyhami vzhůru a pahýl lodyhy nechte nepřikrytý.

Bedýnky s hlízami uložte na tmavé chladné místo, nejlépe do sklepa, kde se teplota pohybuje mezi 4-6 °C a kde je spíše sušší vzduch. Velká vzdušná vlhkost hlízám nesvědčí, snadněji by mohlo dojít k napadení hlíz plísní nebo houbovými chorobami. Pokud je váš sklep vlhčí, zahrabte hlízy do suchých pilin. Ty do sebe natáhnou vzdušnou vlhkost a hlízy částečně ochrání. Pokud je váš sklep naopak velmi suchý, můžete hlízy uložit do vlhčeného písku nebo do sklepa postavit například nádobu s vodou, která se bude odpařovat a vzduch alespoň trochu zvlhčovat.

Přestože jste hlízy pečlivě očistili a uložili, nepodceňujte pravidelnou kontrolu. Alespoň jednou za tři týdny hlízy vyjměte a prohlédněte. Pokud nějaká hlíza jeví známky onemocnění, vyhoďte ji, aby nenakazila ostatní. Zpravidla nestačí zbavit hlízu napadeného kousku tím, že jej odříznete nebo ulomíte. Spóry plísní nebo bakterie přenášející houbové choroby jsou již uložené v celé hlíze, a i když část odstraníte, s největší pravděpodobností se objeví na jiné části a hlízu stejně zlikvidují.

Ostatní hlíznaté rostliny, jako jsou begonie, dosny nebo gloriózy, potřebují v podstatě stejné zacházení jako hlízy jiřinek, avšak není potřeba je ukládat do pilin. Jejich skladovací teplota je poněkud vyšší, většinou se pohybuje mezi 10-12 °C, proto mohou zůstat na otevřeném vzduchu v bedýnkách, maximálně je můžete přikrýt prodyšným kusem látky. Stejně jako s jiřinkami zacházíme i s hlízami kany, které je rovněž třeba uložit do pilin nebo rašeliny.