Rostliny patří neodmyslitelně do našich domovů, jejich svěží půvab, často zajímavé tvary, barvy a v některých případech i květy doplňují naše interiéry od nepaměti. Velkou výhodou také je, že díky fotosyntéze (tedy procesu, kdy rostliny vstřebávají oxid uhličitý a vylučují kyslík) osvěžují v bytě vzduch a svými listy dokážou pohlcovat mnoho škodlivin, které se do něj dostávají z ulic. To oceníme vždy, ale pro kvalitní spánek je čistý svěží vzduch nezbytný. Představíme vám nejlepší „čističe vzduchu“ v zeleném světě.

Zelenec

Tato stálezelená rostlina je velmi nenáročná na péči i na světlo, i když světlejší stanoviště jí dělá lépe. Dokáže ze vzduchu odstranit až 90 % formaldehydu a navíc je bezpečná i pro vaše mazlíčky. Rozmnožuje se vzrostlými odnožemi, které vyženou ze základní rostliny. Kvete jemnými bílými kvítky a působí velmi svěže a optimisticky v každém interiéru.

Aloe vera

Velmi známá a populární léčivka je podle NASA jedním z nejlepších čističů špatného vzduchu. Dokáže produkovat kyslík nejen ve dne, ale i v noci a kromě toho tekutina prýštící z jejích dužnatých listů má léčivé účinky, takže pokud se například říznete nebo škrábnete, stačí přiložit kousek uříznutého lístku na ránu a ta se rychleji zhojí.

Lopatkovec

Další na péči nenáročná rostlina dobře snášející i stinnější stanoviště a méně zkušenou péči. Dokáže velmi účinně odstraňovat ze vzduchu nečistoty a také jej zvlhčuje, což se hodí zejména v zimním období, kdy je vzduch vysušován kvůli vytápění. Kvete bílými květy, které však nevydávají žádnou vůni, která by vás mohla rušit.

Fíkus benjamin

Fíkusy pěstované u nás většinou dosahují maximální výšky tří metrů, častěji je ale pěstujeme jako menší stromky nebo keříky, které se nám vejdou do poliček. Jsou velmi nenáročné na péči, jen potřebují světlá stanoviště s nepřímým slunečním světlem a vyšší vlhkost vzduchu, které docílíme častějším zamlžováním. Ze vzduchu odstraňuje formaldehyd nebo benzen.

Ledviník

Tato rostlina rovněž upřednostňuje světlejší stanoviště, ale i tmavší kout jí nebude příliš vadit, spíše je pro ni důležité, aby vzduch v místnosti byl chladnější a vlhčí, což jsou faktory, které se v ložnici snažíme stejně dodržovat, aby se nám lépe spalo. Pravidelně rostlinu zalévejte nebo alespoň oroste, odvděčí se vám skvěle vyčištěným vzduchem od různých škodlivin a nečistot.

Tchynin jazyk

Velmi známá a populární rostlina mnoha domácností. Nenáročná a téměř nezničitelná pokojovka nevyžaduje časté zalévání. Dlouhé listy připomínající jazyky možná nepůsobí velmi elegantně, ale její obrovskou předností je to, že dokáže vypouštět kyslík a filtrovat vzduch celý den i noc, takže pro vaši ložnici je jako stvořená. Pozor však dávejte, pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, tato rostlina je pro ně jedovatá, proto ji postavte někam mimo dosah.

Břečťan

Plazivá a velmi nenáročná rostlina dobře snáší stinná stanoviště i menší přísun vody. Je to skvělá pokojovka pro alergiky, protože ze vzduchu dokáže odstranit až 94 % nečistot a alergenů během 12 hodin, takže ulevuje při dýchacích obtížích. Dlouhé výběžky a zajímavě tvarované listy navíc působí velmi dekorativně.

Šplhavnice zlatá

V tropických podmínkách vyrůstá tato liána do ohromných výšek a její listy jsou větší než mužská ruka, v našich podmínkách takové výšky nedosahuje a její lístky jsou mnohem menší. Ale ani to jí neubírá na schopnosti filtrovat a pohlcovat nečistoty ze vzduchu, speciálně dokáže dobře odstranit benzen, xylen nebo formaldehyd. Její dlouhé výhonky můžete využít jako dekoraci, neboť se pnou po stěnách či visí dolů z poliček.