Vanilkové rohlíčky bez vanilky nebo perníčky bez hřebíčku a badyánu si asi nikdo z nás nedokáže představit. Jejich chuť a aroma dodají cukroví na výjimečnosti a jejich vůně nám často nevědomky pomáhá zklidnit se, uvolnit se a zapomenout na každodenní stres.

Skořice – neobyčejná kůra

Skvělé voňavé koření, které se hodí do cukroví, štrůdlu nebo dalších dobrot. Kousky skořice s hřebíčkem a citronem ovoní svařené víno a skořicový prášek jemně posypaný na pěně cappuccina pozvedne tento nápoj o třídu výš. Kromě toho má skořice léčivé účinky. Je považována za výborný prostředek při zažívacích obtížích a působí antibakteriálně. Často je přidávána do různých mastí, olejů a krémů, protože pomáhá rozproudit krevní oběh, a tudíž dokáže zahřát organismus. Navíc je protizánětlivá, takže se hodí k ošetření zánětů v těle nebo k masážím.

Zajímavostí je, že skořice je vlastně usušenou kůrou ze stromu skořicovníku. Nejčastěji se využívají skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia). Stromy rostou v oblastech Brazílie, Afriky a také na Filipínách či Cejlonu. Kůra ze stromů se sloupává z postranních větví, hořká vnější vrstva a vnitřní lýko se oddělí a zůstane jen prostřední část, která se suší. Při tomto procesu se zkroutí do tvaru, jak jej známe, a zbarví se dohněda.

Hvězdičky badyánu

Badyán se v kuchyni využívá zejména k ochucení sladkých jídel a dezertů. Lze jej přidávat do mnoha druhů vánočního cukroví právě pro své jemné, přesto výrazné aroma. Hvězdičky badyánu se využívají také pro dekorace, například do adventních věnců. Badyán také využívaly už naše babičky jako přírodní antibiotikum, a to právě v zimním období, kdy pomáhal posilovat tělo proti nachlazení, virózám, rýmě a kašli. Stejně jako skořice má i badyán léčivé účinky na špatné zažívání a záněty v těle, takže pití badyánového odvaru je vhodné při revmatismu nebo různých zánětlivých onemocněních pohybového aparátu.

Také badyán se sklízí ze stromu, a to z badyáníku pravého. Ten pochází z jihozápadní Číny, nicméně dnes je už rozšířen v celé jihovýchodní Asii. Strom začne plodit v šesti letech a pak plodí několik desítek let. Když odkvete, vytvoří se na místě květů známé souplodí osmicípých hvězdiček. V době zralosti souplodí pukne a objeví se lesklá semínka. V té době se souplodí sklízí a suší.

Hřebíček – voňavá poupata

Hřebíček má zvláštní chuť, díky níž jej lze využít k ochucení nejen sladkých jídel, ale také například rýže nebo masa. Má tmavě hnědé tělo a světle hnědou hlavičku. Pokud je hlavička tmavě hnědá, nebo dokonce černá, je koření buď nekvalitní, nebo staré. Díky svým antiseptickým a také lokálně anestetickým účinkům se užívá například v zubařství. Při bolestech zubů je vhodné vyplachovat ústa hřebíčkovým odvarem, do některých zubních past je přimícháván prášek z drceného koření. Pokud trpíte zažívacími potížemi, pak doporučujeme pro zklidnění žaludku hřebíčkový odvar popíjet.

Koření hřebíčku jsou usušená nerozvinutá poupata ze stromu hřebíčkovce vonného. Tyto stromy najdeme opět v některých oblastech Asie, původem jsou z Moluckých ostrovů v Indonésii. Poupata se sklízejí ještě zelená, maximálně lehce načervenalá, kdy obsahují nejvíce aromatických silic. Několik dní se suší, až zhnědnou a ztratí přibližně dvě třetiny váhy. Pak jsou připravena k prodeji.

Vanilková orchidej

Vanilka nesmí chybět v mnoha sladkých dezertech, cukroví, bábovkách či zmrzlině. Dodává jim výjimečnou vůni i chuť. Je také považována za afrodiziakum, protože její vůně zklidňuje mysl a podporuje dobrou náladu. Ani bez tohoto koření bychom si Vánoce nemohli představit.

Vanilka je plodem orchideje vanilovníku a velmi dlouho se pěstovala pouze ve své původní domovině, v Mexiku, které bylo po mnoho let jediným producentem. Důvodem byla vazba orchideje na místní opylovače. Poté, co vědci objevili možnost umělého opylování, rozšířilo se pěstování tohoto vzácného koření i do jiných zemí.

Pěstování a sklízení tobolek vanilky je velmi náročné, a to je důvodem, proč je vanilka tak drahým kořením. Opylování květů vanilky je možné pouze během 24 hodin, kdy rostlina kvete. Začíná plodit až kolem třetího roku života a za rok vyprodukuje maximálně 50 tobolek. Plody se sklízejí nedozrálé, pak se suší a dále upravují, než jsou připraveny k prodeji. Za kvalitní vanilku si tedy připlatíte, ale odměnou vám bude skutečně lahodná chuť.