V zimním období se pro nás nejlépe hodí kořenová zelenina, jako mrkev, celer, petržel, dále brambory a cibule s česnekem a nemělo by chybět ani zelí a kapusta, které ve svých listech obsahují hodně vitaminu C. Mnoho lidí kapustu odmítá kvůli její specifické chuti. Dobrou variantou je proto růžičková kapusta, jejíž chuť je jemnější než chuť klasické kapusty a její příprava je velmi snadná.

Růžičkovou kapustu můžete teď v zimě sehnat bez problému nejen mraženou, ale i čerstvou, a ti, kteří ji pěstují na zahradě, ji právě v průběhu zimy mohou sklízet přímo ze záhonů. Čerstvá kapusta není určena k přímé konzumaci, i její lístky v růžičkách jsou tvrdé a chuťově nahořklé, ale lze ji péct, dusit, smažit nebo vařit. Pokud po kapustě trpíte pocitem nadýmání, přidejte při přípravě koření, zejména majoránku, oregano, tymián nebo saturejku.

Kapusta je nejen bohatá na vitamin C, ale také na vitamin B1, zvaný thiamin, který napomáhá tělu k vyšší odolnosti proti stresu a fyzické námaze a je také důležitý pro lepší soustředění a mentální svěžest, což je zejména v zimním období, kdy je málo sluníčka, velmi podstatné. Kromě vitaminů je i cenným zdrojem vlákniny, která pomáhá lepšímu zažívání, a draslíku, který je vhodný při detoxikaci organismu, neboť z těla odplavuje nadměrné množství vody a s ní i různé odpadní látky, jež se v těle zejména v zimě hromadí.

Kapusta se sklízí v době, kdy její růžičky dosahují velikosti vlašského ořechu. Větší růžičky již bývají tvrdé a mají nahořklou chuť, která se i tepelně hůře odstraňuje. Odstraňte svrchní poškozené listy a odkrojte košťál. Pak je dobře propláchněte vodou a můžete je začít připravovat.

Vařená příloha k masům

Kapustičky vařte ve slané vodě nebo napařujte přibližně 6-8 minut. Měli byste je vařit na skus, nikoli úplně doměkka, abyste zachovali jejich křupavost a také vitaminy, jež se při dlouhé tepelné úpravě ztrácejí. Lepší chuti dosáhnete, pokud kapustičky v horké vodě necháte jen 4-5 minut a pak je podusíte na másle s cibulkou, kořením a případně k nim přilijete trochu zeleninového nebo kuřecího vývaru.

Rychlá hotovka k večeři

Kapustičky povařené přibližně 5 minut rozkrájejte na poloviny. Na oleji osmažte trochu česneku, cibulky a slaniny nakrájené na kostičky. Přisypte přecezené kapustičky, osmahněte zprudka, až růžičky zezlátnou, přendejte na talíře a zasypte hoblinkami parmezánu.

Teplý vydatný salát

Jako základ použijte opět povařené kapustičky. Na pánvi na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku, a na menší kostky pokrájenou máslovou dýni. Když dýně změkne, přisypte kapustičky. Na směs nalijte trochu medu a vše prohřejte. Nakonec přisypte vlašské ořechy a sušené brusinky a servírujte.