Zahradnictví, květinářství a různé farmářské trhy nabízejí na počátku sezony “již hotové” sazenice květin, zeleniny i bylinek. Jejich výhodou je, že jsou již poměrně velké, dokážou se rychleji uchytit a ušetří vám spoustu času s předpěstováváním. Kromě toho vypěstovat některé druhy rostlin přímo ze semínek je v domácích podmínkách téměř nemožné.

Pokud se ale rozhodnete předpěstovávat si některé bylinky či zeleninu, nebo dokonce květiny, nemusíte se smířit s omezenou nabídkou v zahradnictvích a můžete si vybrat z mnohem většího počtu druhů či si vypěstovat ty, které jste si sami ověřili a jste s nimi spokojení.

Leden se zdá sice být dost brzy před sezonou, ale pokud nemáte na zahradě skleník nebo pařeniště, kde byste růst rostlinek urychlili, neotálejte a začněte s přípravami. Některé rostliny, jako například papriky, okurky nebo petúnie, potřebují ke startu více času než ostatní. Kromě toho, pokud vám dříve vyrostou, budete se dříve radovat z úrody.

Jak správně předpěstovat nové sazeničky?

Základem je správný substrát, který by měl být pro semínka lehký, bez nadbytečného množství živin. Vhodná je směs lehké zeminy, prosátého kompostu a perlitu. Můžete jej koupit již hotový, nebo si jej připravit sami.

Dalším podstatným faktorem je světlo. Nedostatek světla vede k tomu, že rostlinky se velmi rychle vytáhnou, aby dosáhly za slunečními paprsky, ale budou velmi slabé a křehké. V prvních dnech, kdy jsou semínka schovaná v hlíně, světlo nepotřebují, jakmile však uvidíte nad zeminou první lístečky nebo stonky, je potřeba rostlinky postavit k oknu, nejlépe orientovanému na východ či jih. Okna by neměla být zakryta záclonami, aby k rostlinkám proniklo co nejvíce světla. Pokud máte rostlinek více, přisviťte jim lampou či zářivkou, které mají světlo v denním spektru.

Rostlinky je třeba pravidelně zavlažovat, a to ideálně rozprašovačem, protože proud vody z konve by mohl malé sazeničky poničit nebo vymlít zeminu okolo kořínků. K zalévání použijte odstátou měkkou vodu, nejlépe v pokojové teplotě, do které jednou týdně přilijte menší množství hnojiva. Je třeba, aby roztok byl slabý, aby nespálil kořínky.

Semínka mohou být zpočátku, než se nastartuje jejich růst, přikryta slabou průsvitnou fólií nebo jiným poklopem s přívodem čerstvého vzduchu. Je potřeba dodržovat teplý a vlhký vzduch, protože tím se růst rostlinek urychlí, nicméně pravidelné vyvětrání pomůže chránit rostlinky, aby se na nich neusadily různé houbové nebo plísňové choroby.

Které rostlinky se hodí pro předpěstování?

Oblíbené pro předpěstování jsou papriky, okurky a od února i rajčata. Tyto rostlinky pak můžete rovnou přesadit do skleníku, máte-li jej. Pokud ne, předpěstujte si polní odrůdy, které skleník nepotřebují, a sazeničky nechejte doma až do doby, než počasí dovolí přesadit je na venkovní záhony. Pozor však, zejména papriky, okurky nebo třeba mochyně potřebují ke klíčení poměrně vysoké teploty, a to až kolem 25 ºC.

Dále můžete pěstovat rané odrůdy salátů, které přesadíte a budete rychlit v pařeništi, nebo je opět později můžete přesadit rovnou na záhony. I saláty vyžadují k počátečnímu vyklíčení teplotu 25 ºC, po vyklíčení ale necháváme rostlinky růst při teplotách pouze mezi 10-15 ºC, takže venkovní pařeniště nebo například zasklený balkon s dostatkem světla by se hodily nejlépe.

Přibližně stejné pěstební podmínky potřebují květák, brokolice a kedlubna. Jejich semínka klíčí při teplotách kolem 20 ºC, pak teplotu snižte o pět stupňů, to bude vyklíčeným rostlinkám k dalšímu růstu stačit.

Z květin se nejčastěji předpěstovávají petúnie, protože jsou příliš citlivé, aby se jejich semínka vysévala přímo do venkovních květináčů, jako se to dělá například s afrikány, astrami nebo dalšími. Petúnie potřebují teploty mezi 20-25 ºC, po dvou týdnech snižte teplotu mezi 16-18 ºC. Je třeba dodržovat stále vlhký substrát, aby semínka vůbec mohla vyklíčit.

Tip: Některá zahradnictví nabízejí přímo hotový substrát i hnojivo, jež jsou určené právě pro předpěstování rostlin ze semínek (někde je na obalech přímo napsáno, že jsou určeny k nastartování růstu).