Citrusy se skvěle hodí jako rostliny do skleníku, ale ani jejich pěstování v domácnosti nemusí být nemožné. Ideálními citrusovníky pro domácí podmínky jsou citrony, případně mandarinky. Ale zkušení pěstitelé si mohou troufnout i na kumkvaty nebo pomeranče. Hlavní věcí, která vám pěstování zpočátku zjednoduší, je zakoupit si přímo hotovou, naroubovanou sazenici, protože pěstování citrusu ze semínka je velmi náročné. Pokud takovou rostlinku včas a dobře nenaroubujete, bude plodit jen samé plané plody.

Co potřebují citrusy, aby dobře prospívaly?

Citrusovníky jsou stromky, které potřebují hodně světla. Vyberte jim tedy co nejsvětlejší místo, ideálně orientované na východ nebo jihovýchod. Zatímco mandarinkám a pomerančům dopřejte přímé sluneční světlo a jižní strana pro ně bude ideální, citroníky postavte raději na východně orientované stanoviště. V létě je přemístěte na venkovní stanoviště – zahradu, terasu či balkon, a jemně je zastiňte například rohoží nebo paravánem nebo je umístěte pod nějaký nepříliš košatý strom.

Během roku potřebují citrusy teploty mezi 20-25 ºC, v zimě je ale nechte odpočinout, a to při teplotách o deset stupňů nižších. Bez zazimování se stromky vyčerpávají. Přesto jim po celý rok dopřávejte dostatek světla, a to i v zimě.

Správná zemina a nádoba jsou základ

Citrusovníky obecně potřebují dostatek prostoru, proto je sázejte do větších nádob, aby jejich kořenový systém nebyl utlačovaný v malém květináči. Roční rostliny by měly mít květináč o průměru 10-12 cm, každý další rok přidejte v průměru o 4-6 cm větší nádobu. Vždy přesazujte počátkem jara, ideálně v březnu, a to tehdy, kdy kořeny rostlinky nádobu prokoření.

Na dno nádoby nejprve nasypte drenážní vrstvu, tvořenou buď hrubým pískem, štěrkem nebo perlitem. Na ni potom navrstvěte zeminu, která by měla být směsí kompostu, písku, listovky a hlíny. Zemina do směsi by měla být těžká, jílovitá. Můžete si ji sami namíchat nebo si zakoupit již připravenou směs určenou přímo pro pěstování citrusů. Nezapomínejte ani na pravidelné hnojení, a to po celou vegetativní sezonu, tedy od dubna až do srpna či září. Opět můžete využít hnojiva určená pro citrusovníky.

Pozor! Citrusy nesnášejí vápník, proto dejte pozor, aby jej neobsahovalo ani hnojivo, ani přímo samotná zemina. Ze stejného důvodu je třeba dbát na správnou zálivku, která by měla být nejlépe z dešťové vody. Pokud máte doma tvrdou, vápenitou vodu, rozhodně ji k zalévání nepoužívejte. Voda by neměla obsahovat ani chlór, proto použijete-li vodu z vodovodu, nechte ji odstát.

Citrusy potřebují relativně dost vlhka, takže dbejte na to, aby substrát byl stále mírně vlhký, nikoli však přemokřelý. Pokud necháváte rostliny přezimovat, může substrát i trochu vyschnout. Rostliny doporučujeme také rosit, zejména v době, kdy kvetou, a udržovat v jejich okolí vlhký vzduch.

Kdy můžete očekávat úrodu?

Pokud si zakoupíte již namnoženou či naroubovanou rostlinku, můžete se dočkat plodů již druhým rokem. Vzhledem k tomu, že citrusovníky jsou samosprašné, stačí vám od jednotlivých druhů i po jediné rostlině. Problém však můžete nastat, pokud máte stromek v bytě a nikoli na terase nebo zahradě. V domácnosti totiž nefouká a ani se zde nevyskytuje hmyz, který by přenášel pyl z květu na květ, a tak musíte jeho roli převzít a štětečkem pyl přenést manuálně sami.

Pomerančovníky a grapefruity rodí plody jednou ročně, citroníky i dvakrát za rok. Je naprosto běžné, že na větvích uvidíte současně zralé i nezralé plody najednou. Pokud je rostlinka ještě malá, omezte její plodivost a nenechte dozrát všechny plody. Rostlina by se vyčerpala a v dalších letech byste mohli sklidit chudší úrodu. Podle odborníků platí pravidlo, že na dozrání jednoho plodu by rostlina měla mít alespoň 20 listů. Toto pravidlo platí právě zejména u malých a mladých rostlinek.