Nezapomeňte na prořezání ovocných stromů ještě před příchodem jara

prorezavani stromu

Autor:

Zdroj: Shutterstock.com

Pravidelné prořezávání ovocných stromů napomáhá k jejich ozdravení, a tudíž k delšímu životu a větší plodnosti. Důležité však je prořezávku provádět citlivě a dobře ji načasovat, abyste stromům opravdu prospěli.

Zimní prořezávka není vhodná pro všechny ovocné stromy, peckovice (švestky, višně, meruňky nebo broskvoně) a ořešáky by ji snášely špatně, ale jabloním a hrušním nebo rybízům, angreštům a maliníkům velmi prospěje, a vy si tak na jaře ušetříte část práce.

Proč je třeba stromy prořezávat?

Mladé stromky s řídkou korunou není nutné prořezávat, protože plodí rovnoměrně a v dostatečném množství. Později ale, jakmile se jejich koruna začne zahušťovat novými větvemi, dostává se dovnitř stále méně slunečního světla a také vzduchu. Květy uvnitř koruny často ani nevykvetou nebo nenasadí na plody, takže strom začne rodit pouze na vnějších větvích. Kromě toho jsou-li větve na sebe příliš namačkány, začnou růst křivě, a pokud na sebe narážejí, lámou se, což strom oslabuje.

prorezavani stromu
Teleskopické nářadí vám pomůže dostat se i do hůře přístupných míst.

Zdroj: Shutterstock.com

Větve, které nemají dostatek světla a neproudí k nim vzduch, mohou být také snadněji napadány různými chorobami či škůdci, a pokud na nich vyrostou plody, bývají méně sladké, špatně dozrávají a mají tendenci uhnívat či plesnivět.

Ke každému typu stromu přistupujte individuálně a s citem, vždy si promyslete, jak by měla jejich koruna vypadat, a aby větve byly rovnoměrně rozmístěné. Nebojte se zeptat odborníků v zahradnictvích, kteří vám mohou dobře poradit.

Kdy a jak správně prořezávat?

Správná doba k prořezání stromů je tehdy, pokud se denní teplota pohybuje nad nulou a i noční teplota po prořezávce výrazně neklesá. K prořezávání je vhodné používat zahradnické nůžky. Pokud máte více stromů, doporučujeme koupit elektrické nůžky, které vám výrazně ušetří čas i námahu. Také si můžete koupit speciální nůžky na ovocné stromy, sadařskou pilku a speciální nůž. Důležité je, aby ostří nástrojů bylo vždy dobře nabroušené, protože pak se rány vzniklé po odstřižení budou rychleji zacelovat.

prorezavani stromu
Větev odřezávejte blízko větevního kroužku, ale ne přímo v něm, aby se rána rychleji zacelila.

Zdroj: Shutterstock.com

Větve, které mají v průměru více než 2-3 cm, je dobré řezat pilkou a řeznou plochu pak začistit nožem, aby byla hladká a lépe se ošetřovala. Slabší výhonky můžete odstranit nůžkami.

Máte-li na stromku delší větve, je třeba zvolit řez tak, abyste neponechali zbytečně dlouhé pahýly, zároveň ale neřežeme ani v místě, kde větev přisedá ke kmeni. Tomuto místu se říká větevní kroužek a pletivo v něm dokáže ránu rychle zacelit. Ideální je tedy řez kousek za větevním kroužkem. Vždy řežte kolmo ke směru, kterým roste větev. Máte-li silné a velké větve, je třeba je odřezávat postupně, abyste pod vahou odstraňované větve nevylomili dřevo a kůru i z kmene. Můžete přibližně ve vzdálenosti půl metru od finálního řezu větev zespodu naříznout, poté seshora dokončíte řez a větev odstraníte. Výsledný pahýl pak odříznete přesně v místě, ve kterém potřebujete.

Po odstřižení zbytečných větví ošetřete vzniklé rány speciálním balzámem, který můžete zakoupit přímo v zahradnických potřebách. Balzám ochrání strom od vysychání, ke kterému by mohlo docházet, a také zamezí vniknutí spór různých houbových chorob na řeznou plochu. Pokud balzám právě nemáte, lze místo něj použít i latexovou barvu, která se dá později sloupnout.

Komentáře

Načítám komentáře...