Bylinky patří odedávna k nejoblíbenějším pěstovaným rostlinám, protože je můžete mít nejen na záhonku, ale i v kontejnerech, květináčích, na skalce i v nádobkách za oknem. V každé kuchyni si alespoň některá z nich najde své místo. Právě teď je skvělý okamžik vysít je a předpěstovat si je třeba doma za oknem nebo v zimní zahradě. První jarní lístky mají totiž neopakovatelnou čerstvou chuť a také největší aroma a bylo by škoda se o požitek z jejich chuti připravit.

Ze semínek, nebo ze sazenic?

Pokud si bylinky pěstujete ze semínek, máte velkou šanci, že vypěstujete odolné a kvalitní rostlinky, které vám vydrží po celou sezonu. Můžete vybírat z velkého množství bylinek, z mnoha druhů a kultivarů, a to doslova za pár korun.

Pokud si chcete vysadit už hotové sazenice, dejte pozor na to, kde je koupíte. Zatímco sazeničky ze zahradnictví či hobby marketů jsou určené pro další pěstování, bylinky zakoupené v běžných supermarketech jsou určeny k rychlé spotřebě. Jsou pěstovány od začátku pomocí urychlování a v dočasné zemině, proto jsou slabé a pravděpodobně vám brzy zajdou, i když je přesadíte do kvalitní zeminy.

Jakou půdu pro bylinky zvolit?

Většina bylinek vyžaduje lehčí, dobře propustnou zeminu, ideálně hlinitopísčitou, která bude vydatná na výživné látky. Protože bylinky jsou přínosné díky svým listům, je třeba, aby měly stále dostatek živin a vody. Pozor však na přemokřený substrát, který způsobuje uhnívání kořenového systému. Některé bylinky, jako například tymián nebo rozmarýn, snesou i sušší zeminu, proto je můžete pěstovat na skalkách, kde se navíc budou pěkně vyjímat.

V mnoha zahradnictvích a specializovaných obchodech můžete také zakoupit substrát určený právě k pěstování bylinek, kde už jsou v dobrém poměru namíchány všechny potřebné součásti zeminy a dostatek živin pro první měsíce pěstování.

Dbejte na správnou teplotu i dostatek vláhy

Při pěstování je třeba dodržovat teplotu, která by neměla klesnout pod 15 ºC. Pokud bylinky předpěstováváte, nepřesazujte je ven, dokud jsou venku velké teplotní výkyvy, jaké ještě na počátku března panují. Venkovní pěstování zvolte až tehdy, kdy se teploty ustálí a ani v noci neklesnou pod 10 ºC.

Dopřávejte rostlinkám pravidelnou závlahu a také rosení. Zejména pokud je předpěstováváte ze semen, je pro ně časté rosení vhodnější než velká zálivka, která by mohla podemlít křehké mladé kořínky. Rovněž dbejte na to, aby pěstební nádoba měla dobré odtokové otvory, aby přebytečná voda měla kudy unikat a nehromadila se na dně. Zálivku volte pravidelnou, vždy když substrát vyschne, abyste předešli vzniku houbových onemocnění a uhnívání kořenů z přemíry vlhka.

Vzhledem k tomu, že z bylinek spotřebováváme hlavně listovou část, rozhodně je chemicky neošetřujeme! Pokud se na rostlinkách objeví škůdci, odstraňte je ručně či zvolte biologické postřiky, které nejsou zdraví škodlivé.

Pravidelně vysazujte a sklízejte

Během sklizně pravidelně odstřihujte lístky či celé výhonky. Rostlinky tak udržíte v dobré kondici, pevné a silné, některým (rozmarýn, tymián, oregano atd.) takto můžete tvarovat keříky, u jiných (máta, bazalka nebo meduňka) předejděte kvetení, které rostliny oslabí. Jakmile totiž rostliny začnou nasazovat na květ, jejich lístky jsou menší a slabší.

Pokud některá bylinka odumře, odstraňte ji pečlivě i s kořeny a místo ní můžete ihned vysadit jinou. Výhodou bylinek je totiž především to, že rostou po celou sezonu, takže užitek z nich můžete mít až do konce podzimu.