Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, který vždy připadá na první neděli po prvním jarním úplňku, který následuje po datu jarní rovnodennosti. Tento rok je Velikonoční neděle datována na 21. dubna. Podle křesťanské tradice je tato neděle označena jako Boží hod velikonoční a jedná se o den, kdy Ježíš vstal z mrtvých, tedy třetí den po svém ukřižování.

Tyto svátky jara znamenají, a nejen z křesťanského hlediska, oslavu nového života, probouzení přírody, a proto jsou spojeny s radostí, optimismem a životní energií. To vše se samozřejmě promítá i ve výzdobě našich domácností, které hýří pestrými a veselými barvami, čerstvými jarními květy, jako jsou modřence, tulipány, narcisy, hyacinty, kosatce či sněženky, ale samozřejmě můžeme použít jakékoli jiné doplňkové květiny, jako jsou macešky, frézie, růže nebo šlechtěné sedmikrásky. Využít samozřejmě můžete také kvetoucí jabloně, třešně, zlatý déšť nebo jiné okrasné stromky a keře, jejichž větvičky jsou něžnou a půvabnou dekorací do vašich váz a džbánků.

Kompozice květin dávají prostor naší fantazii, můžete řezané květy postavit do váziček, džbánků nebo různě dekorovaných konviček, nebo můžete celé rostlinky poskládat do dřevěných bedýnek či pestrých květináčů.

Neměli bychom ale zapomínat ani na květináče nebo misky s osením, které je symbolem nového obilí a nové úrody, a také na především dětmi oblíbené „kočičky“, tedy větvičky vrby jívy s částečně nakvetlými květy. Kočičky u nás nahradily původní palmové ratolesti, kterými Židé vítali Ježíše při jeho příchodu do Jeruzaléma.

Barvy jara jsou především zelená, žlutá a červená, případně růžová, ale ideálním doplňkem k nim je modrá, jež symbolizuje naději, víru a radost. Použít však můžete jakékoli barvy, jež máte rádi a jež se hodí do vašeho interiéru či zahrady.

Nebojte se kombinací čerstvých květů, malovaných kraslic i umělých či dřevěných dekorací, které mohou celou kompozici půvabně doplnit. Využít můžete proutky a udělat z nich hnízdo na vajíčka, závěsné věnce na dveře nebo menší kvítky zasadit do skořápek od vajíček. Nejdůležitějším kritériem celé výzdoby je to, abyste z ní měli vy sami radost a těšila vás.

Pro další inspiraci nahlédněte do naší galerie. Přejeme vám krásné a pohodové svátky.