Zahrada se neustále mění a vyvíjí. Kromě našeho zásahu na ni mají vliv také počasí a podmínky, v nichž rostliny žijí. Může se stát, že i přes naši skvělou péči vzniknou v terénu holá místa. Jak je osázet tak, aby nově zasazené rostliny zapadly do již vytvořeného okolí? Určitě je třeba brát v potaz polohu pozemku, a také stupeň eroze terénu.

Svahy je třeba zpevnit

Máte-li svažitý pozemek, je třeba jej nejprve zpevnit, protože zde dochází vlivem dešťů k větší erozi než kdekoli jinde. Můžeme si pomoci využitím netkané geotextilie nebo různými speciálními mřížemi či rohožemi, které svah zpevní. Vlivem eroze bývá půda ve svahu často zbavena výživných látek, a proto je třeba před novým osazením doplnit živiny pomocí kompostu či jiných hnojiv.

Než vysadíte trvalou výsadbu, doporučujeme zasadit dočasné rostliny, které půdu vylepší, dodají jí živiny a připraví ji jako stanoviště pro následné trvalé druhy. Těmto rostlinám se říká pionýrské a můžeme k nim zařadit například kostřavu, ovsík nebo sveřep. Finální výsadbu lze provést zhruba po dvou letech.

Co sázet na slunné svahy?

Na svazích, jež jsou vystavené slunci, se velmi dobře uplatňují nízké kultivary jehličnanů, jako například borovice kleče nebo šmidtky, ale také nízké cedry a cypřišky. Tyto stromky mohou na svahu tvořit ostrůvky zeleně, které působí velmi efektně a navíc svah není v jednolité výšce.

Dále sem lze zasadit různé druhy tavolníků nebo skalníky, které svahy ozvláštní barvami. K zeleným listům se na jaře přidají bílé květy, jež jsou vystřídány červenými bobulemi, takže svahy působí pestře a vesele.

Co sázet na stinná místa?

Ani stinná místa nemusí zůstat bez půvabné zeleně, skvělou volbou jsou kapradiny, které si ve stínu přímo libují. Dobré je, pokud je stinné místo blízko vody, avšak i bez toho se bude kapradinám dobře dařit, pokud jim dopřejete pravidelnou zálivku.

Další rostliny, které lze s úspěchem pěstovat na stinných stanovištích, jsou například bergénie, které v průběhu sezony efektně mění barvu svých listů od červené na jaře až po zelenou během léta a podzimu a navíc jejich růžové květy na vysokých stvolech působí velmi něžně a vesele, obzvláště na tmavších místech.

Nemůžeme zapomenout ani na pérovníky, bohyšky, kamzičníky nebo konvalinky, čechravy, zvonky, ale také náprstníky (pozor, ty jsou prudce jedovaté, takže pokud máte domácí zvířata, která mohou na zahradu, nebo malé děti, jejich výsadbu zvažte) či ozdobné trávy. Z keřů jmenujme alespoň tisy nebo rododendrony.

Které rostliny se hodí na skalnatý terén?

Obzvláště nízké plazivé druhy jehličnanů mohou skvěle zaplnit holá místa ve skalnatém terénu. Zkusit můžeme různé plazivé smrčky. Aby ale místo nebylo „nudně“ jednolité, můžeme mezi dřeviny vysadit okrasné trávy, jež jsou poměrně nenáročné na půdní podmínky a nevyžadují speciální péči.

Malý tip na závěr

I přes veškerou snahu se mohou vyskytnout na zahradě místa, kde se téměř nic nechce uchytit nebo vysazené rostliny zkrátka nevydrží. Taková místa lze využít pro položení velkých dekorativních kamenů nebo různých zahradních sošek či fontánek. Můžeme také do záhonu nebo terénu zakomponovat ozdobné květináče či jiné nádoby s trvalkami, bylinkami nebo pestrou kompozicí několika druhů najednou. Jednak skvěle „rozbijí“ jednotvárnost terénu, jednak připoutají pozornost a zároveň výborně zaplní prázdný prostor.