Letošní úroda ještě nekončí

Abyste se ještě teď dočkali podzimní úrody, využijte rané odrůdy některé zeleniny, jako jsou např. rané ředkvičky, saláty, roketa či kopr a další bylinky. Pokud již nechcete sklízet další úrodu, můžete zasít tzv. zelené hnojivo, jako je např. hrách, bob, vikev, svazenka, hořčice či oves. Tyto rostliny obohatí půdu o živiny a přes zimu se v ní krásně rozleží, takže na jaře bude zemina připravená pro další výsadbu.

Pro první jarní úrodu se vyplatí vysévat druhy salátů a zeleniny, která se sklízí pro listy, jako jsou špenát, salát polníček, ozimý salát nebo listová petržel či kerblík. Tyto druhy zeleniny vyrostou časně zjara a vy získáte šťavnaté zdroje vitaminů.

Sázejte cibuloviny, trvalky i dvouletky

Na zahradu můžete vysít a vysadit zeleninu, ale i okrasné dřeviny, trvalky a také dvouletky. Již během druhé poloviny září můžete sázet do země některé cibuloviny, jako např. hyacinty, lilie nebo tulipány. Cibulky sázejte do hloubky alespoň 2-3x takové, jako je velikost cibulky. Nemusíte se bát, že by vám na jaře nevyrašily, vrstvu zeminy prorostou bez problému a teď v zimě je větší vrstva dobře ochrání před mrazy a dalšími výkyvy počasí.

Pozor však, ne všechny cibuloviny patří do země už teď, velká část z nich se sází až během října či listopadu (jako jsou např. narcisy), protože nyní je pro ně země ještě příliš vlhká a cibulky by mohly uhnít nebo chytit plíseň, která se ve vlhké půdě zatím drží.

Z dvouletek a trvalek lze právě během září sázet sasanky, prvosenky či okrasné sedmikrásky, macešky, pomněnky, kamzičníky a také náprstníky či tařičky. Neodkládejte jejich sázení, neboť právě nyní je půda stále ještě vlhká a teplá a rostliny nejenže půjdou dobře do země, ale mají velkou šanci na uchycení a přípravu na zazimování.

Nezapomínejte ani na dřeviny

Sazenice dřevin, ať už se jedná o keře, nebo stromky, je ideální sázet buď na jaře, nebo právě brzy na podzim. Hlavním důvodem je to, že na podzim již rostliny nejsou vystaveny prudkému slunci, suchu a vysokým teplotám. Je tedy možné zalévat je méně často, a přesto mají rostliny velkou šanci ve vlhké a stále teplé půdě dobře zakořenit a uchytit se.

Během září vysazujte především jehličnany a stálezelené dřeviny, které neupadají v zimě do zimního spánku, a proto potřebují dostatek času na zakořenění, aby v zimě zvládly výkyvy počasí. Opadavé druhy, jako jsou ovocné stromky a keře nebo další okrasné dřeviny, stačí zasadit během října a listopadu, ale během září pro ně připravte jámy. Rostlinám prospěje, pokud půda v jámě bude zvětralá a trochu provzdušněná.

Využijte pomocníky ke zdárnému výsledku

Aby se rostliny dobře uchytily a přežily zimu s nízkými teplotami a mrazíky, využijte například bílou netkanou textilii, která je ochrání proti chladu a také udrží v půdě vlhkost a zamezí jejímu vysychání.

Skvělými pomocníky pro podzimní pěstování jsou samozřejmě skleníky, fóliovníky, ale také pařeniště, které urychlí růst zeleniny a samozřejmě ji chrání před ranními nízkými teplotami a případnými mrazíky. Udržujte však sklo i fólii čisté, neboť při malé prostupnosti světla by se ve skleníku či fóliovníku mohly hromadit dusičnany, které by zeleninu umořily.