Okrasné česneky jsou velmi dekorativní a efektní cibuloviny, které záhony ozvláštní a zpestří. Barva jejich květenství se pohybuje od bílé, přes růžovou, modrou, až po fialovou a purpurovou. Květy, jež se rozvíjejí na stoncích vysokých dokonce kolem jednoho metru, vypadají nádherně roztroušené ve smíšených záhonech trvalek i letniček stejně jako v jednolitých skupinách. Jejich pěstování je přitom velmi snadné a nenáročné.

Cibulky česneků se sázejí do země v období září až října stejně jako například tulipány, hyacinty nebo modřence. Neboť jejich původním stanovištěm byly slunné stepi, potřebují světlé stanoviště s dobře propustnou zásaditou nebo neutrální půdou. Dobře zvládají sucho i menší přísun živin, takže budou dobře prosperovat s dalšími suchomilnými rostlinami. Můžete je pěstovat na záhonech, v nádobách, ale i v květináčích na terasách.

Jako ostatní cibuloviny česneky na jaře po odkvětu uvadnou, zatáhnou se jim listy a cibulky až do dalšího jara odpočívají pod zemí. Schnoucí listy od rostliny neodstraňujeme, dokud nejsou zcela suché, že se začnou oddělovat samy. Rozmnožují se cibulkami, ale i ze semen, což je pro pěstitele samozřejmě náročnější. Na rozdíl od některých cibulovin, jako jsou například narcisy nebo tulipány, není nutné cibulky česneků vyjímat ze země, bez problému zimu přečkají, pokud budou v dostatečné hloubce.

Podle odrůdy, a tedy i podle velikosti cibulek sázíme česneky do hloubky 8-10 cm (menší cibulky) a 15-20 cm (větší cibulky).

Okrasné česneky vyrůstají na vysokých stvolech, které mohou být vysoké až 120 cm v závislosti na odrůdě. Jejich květenství jsou velmi bohatým zdrojem nektaru, což ocení včely, čmeláci i motýli.

Mezi oblíbené odrůdy, jež se u nás pěstují, patří česnek modrý nebo též azurový (Allium caeruleum), jenž má nádhernou azurovou barvu květenství. Patří mezi nižší z ozdobných česneků stejně jako česnek purpurový (Allium atropurpureum). Jeho květy září temně fialovou, purpurovou barvou. Oba tyto česneky dorůstají do výšky přibližně půl metru a rozkvétají v průběhu června.

Česnek kulatohlavý (Allium sphaerocephalon) dorůstá do výšky 40-80 cm, kvete v období července a jeho zajímavostí je, že květenství v průběhu rozvíjení mění barvu od bílé až po růžovou.

Mezi malé odrůdy patří česnek převislý (Allium cernuum) a také česnek Allium akaka. První z nich dorůstá do výšky kolem 30-40 cm a má něžné drobnější květy v bílé či růžové barvě, jež vykvétají ve volnějším květenství. Druhý z nich dorůstá do výšky dokonce pouhých 15-20 cm. Je vhodný pro pěstování na skalkách. Jeho růžový květ je velmi kompaktní. Obě tyto odrůdy kvetou během léta.

Naopak mezi obry patří česnek obrovský (Allium giganteum), jehož některé kultivary mohou dosáhnout i do výšky 180 cm! Jeho květenství v nádherných fialových odstínech může mít v průměru až 25 cm. Rozkvétá v období mezi květnem a červencem, takže vaše záhony ozdobí na velmi dlouhou dobu.

Dalšími odrůdami na našem trhu jsou například česnek Christophův (Allium Christophii), česnek aflatunský nebo také perský (Allium aflatunense) nebo nízký střapatý česnek Schubertův (Allium Schubertii).