Mnoho zahrádkářů pěstuje tuto nenáročnou a velmi odolnou bylinku na svých záhoncích, nebo alespoň v květináčích na balkoně. Meduňka lékařská patří totiž k oblíbeným léčivým trvalkám. Využít ji můžeme jednak čerstvou, jednak její sušené lístky, ze kterých lze připravit čaj, ale také voňavý olej.

Meduňka je skvělým pomocníkem při problémech se spaním, uklidňuje a uvolňuje tělo i mysl, také podporuje trávení a zažívání. Meduňkový čaj z čerstvých nebo sušených lístků se doporučuje pít dle potřeby jednou až třikrát denně při bolestech žaludku či trávicích potížích. Bylinku zalijte horkou vodou (nikoli úplně vroucí) a nechte vylouhovat alespoň deset minut. Při potížích se spaním se doporučuje konzumace čaje večer, alespoň hodinu předtím, než půjdete spát. Je dobré do čaje přidat lžičku medu, který rovněž pomáhá tělu, aby se uvolnilo a zklidnilo.

Podle současných výzkumů lze dokázat pozitivní účinky meduňky na celkový nervový organismus člověka. Není to jen její chutí, ale také vůní, která může být zejména u čerstvých listů velmi intenzivní. Kromě pití čaje se doporučují také meduňkové koupele, které působí relaxačně na celý organismus.

Velmi jednoduše si můžete připravit i meduňkový olej, kterým si můžete namasírovat tělo a dopřát si jeho uklidňujících účinků. Stačí smíchat trochu čistého esenciálního oleje (bez vůně) s olejem lisovaným za studena (vhodný je mandlový olej, ale může být i slunečnicový nebo olivový, pokud nemá silné aroma) a do lahve přidat hrst nejlépe čerstvých meduňkových listů. V temnu a chladu necháte dobře uzavřenou lahev alespoň 14 dní odležet, aby se silice z meduňky vylouhovaly do oleje.

Meduňku je možné velmi úspěšně pěstovat nejen na zahradě, ale i na terase či balkoně v květináčích nebo truhlících. Během zimy určitě patří k bylinkám, kterým se bude dařit i doma za oknem. Není nijak náročná, a přitom vám přinese mnoho užitku. Meduňku zasaďte do substrátu, který bude lehčí, polopropustný, a pravidelně zalévejte, obzvláště pokud ji pěstujete v blízkosti topného tělesa (například na parapetech u oken, které jsou umístěny přímo nad topením). Přihnojování není v zimě nijak časté, stačí jednou za měsíc.

Pokud byste měli bylinku vysazenou venku, nebo ji dali přes léto letnit ven, doporučujeme přihnojovat alespoň dvakrát do měsíce, nejlépe hnojivem určeným přímo pro bylinkovou zahradu. Kromě klasické meduňky lze u nás také pěstovat některé variety, jako jsou např. odrůdy citronella nebo lime, které voní po citrusových plodech a skvěle chutnají například v kombinaci s rybou nebo s dezerty.

Meduňka se sklízí tak, že výhonky s listy seříznete alespoň 10 cm od země, aby mohla obrazit novými výhonky. Sklizené listy usušíme a připravíme na zimu. Pokud si chcete vždy jen odtrhnout pár lístků k přímé spotřebě, doporučujeme i tak odříznout celý výhonek, aby v květináči nezůstávaly prázdné stonky bez listů, které již nemusí znovu obrazit.