Zima je tady a nemocemi se to jen hemží. Proti nachlazení, ale i pochmurné náladě účinně bojují citrusové plody. Citrusy jsou doslova nabité vitaminy. Nejdůležitějším vitaminem je „céčko“, které je prostě všelék. Je to silný antioxidant a jako takový pomáhá léčit rýmu i kašel a působí rovněž jako jejich prevence, dále podporuje látkovou výměnu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Není ale jediným vitaminovým bojovníkem ukrytým v citrusových plodech. Hojně zastoupené jsou betakaroten, který stimuluje imunitní systém, urychluje hojení ran a předchází vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Dalšími důležitými vitaminy jsou béčko a éčko. A benefitem jsou pak minerály jako draslík, hořčík, fosfor, vápník, měď a železo. Citrusy jsou i zdrojem vlákniny, která nám čistí střeva a může pomoci i při hubnutí.

Většina z nás má citrusy spojené hlavně s citronem. Ale citrusů je mnoho druhů, z nichž některé jsou méně známé. Co vše tedy patří mezi citrusy?

Citrony

Jejich zářivě žluté plody jsou známé svou kyselostí a trochu ostrou vůní. Pomáhají právě proti nachlazení, ale díky svému typickému aroma mají nezastupitelné místo v teplé a studené kuchyni. Citroníky jsou krásné rostliny, jejichž pěstování je snadné i v domácích podmínkách.

Limety

Jsou kyselé jako citrony, ale mají něco navíc. Jejich chuť je jemnější a má charakteristický přídech, který u jiného ovoce nenajdete. Limety jsou nenahraditelné třeba při přípravě míchaných nápojů.

Grapefruit

Vznikl pravděpodobně jako kříženec citronu. Jeho plody jsou méně sladké a mají nahořklou chuť. Grapefruit je zdrojem antioxidantů a vitaminu C. Jako rostlina není grapefruit žádný zakrslík, stromy totiž dorůstají až do výšky šesti metrů.

Cedráty

U nás jsou sice méně známé, ale z historie víme, že je jedli už staří Římané. Jejich plody jsou zvrásněné a připomínají obří citrony. Některé odrůdy jsou sladké, jiné kyselé. Používají se pro kandování a vyrábějí se z nich sirupy. Z kůry se pak získávají esenciální oleje. Jejich stromy jsou také velmi vzrostlé, dorůstají až kolem čtyř metrů.

Pomeranče

Kromě vitaminu C pomeranče obsahují i vitaminy skupiny B, a to hlavně biotin (B7), dále vysoké množství kyseliny pantothenové a kyseliny listové, kterou potřebujeme pro krvetvorbu a růst. Plody jsou sladké a podle druhu je dužnina oranžová až červená.

Mandarinky

Mají malé a velmi sladké plody. V dávných dobách byly v Číně pokrmem pro vyvolené, tedy mandaríny. A odtud je asi odvozené jejich jméno. Oblíbené jsou hlavně bezpeckaté odrůdy, které dobře snášejí i pěstování třeba v obýváku. Mezi druhy mandarinek patří také tzv. klementinky, které jsou menší než klasické mandarinky a bezpeckaté, a pak tangerinky, které jsou naopak větší a kulatější a mají světlejší kůru, jež se špatně loupe.

Bergamot

Ovoce je velké asi jako pomeranč a má výraznou vůni. Bergamotové plody nejsou jedlé, ale ze silně aromatické kůry se získávají extrakty, které se využívají například při výrobě marmelád. Hojné je využití v kosmetice, bergamotové silice najdete třeba v mnoha parfémech.

Pomelo alias šedok

Za jeho vznikem stojí křížení pomeranče a grapefruitu, po kterém má nahořklou chuť i vůni. Pomelo je rozšířené hlavně v Číně, kde se jeho plody používají i do mnoha léků.

Kumquat

Velmi málo známé ovoce pochází z Číny. Jeho jemně nahořklá chuť má své místo hlavně v gastronomii. Výborně se totiž hodí k masům, k výrobě dezertů i přípravě výtečného likéru. Plody jsou malinké, dorůstají maximálně dvou až tří centimetrů.

Pěstování je hračka, když víte jak na to

Stálezelené stromky vám udělají spoustu radosti. A nebojte se domácího pěstování, s trochou šikovnosti to zvládne každý. Ideální pro pěstování doma je mandarinka, pomeranč a citron. Jestliže jste se rozhodli vypěstovat je z pecky, zbavte pecky dužniny a naložte na dvě hodiny do vody. Pak opatrně pinzetou stáhněte slupku a pecky zase vložte do vody, klidně i na několik dnů. Po vytažení z vody semena hned zasaďte do předem zvlhčené zeminy. Zeminou zasypte jen větší část nádoby a semínka na ni rozprostřete. Navrch pak nasypte tenčí vrstvu drobných kamínků nebo substrátu. Vhodné je vysévat více semínek do jednoho květináče. Když začnou rašit listy, přesaďte rostlinky každou zvlášť do malých květináčů a postupně přesazujte do větších.

Citrusy vyžadují slunečné místo na jižní straně bytu a daleko od topení. V zimě chtějí klid, takže je pro ně dobrá teplota maximálně do patnácti stupňů. Trošku opadají, ale nenechte se zaskočit, na jaře zase vyraší. Přibližně v únoru se rostlinky probouzí, budou pučet lístky a brzy se objeví i květy. Citrusy nepřenášejte na jiné místo, udržujte nízkou teplotu, maximálně o stupeň víc než v zimě, jinak by květy opadaly a nerodily by plody. Jen citronovník snese v létě až 22 stupňů.

Zalévejte je jen zlehka, abyste je nepřelili, ale aby byl substrát stále lehce vlhký. V zimě se vyhýbejte hnojení, a když už je přihnojujete, tak maximálně jednou za měsíc. To se změní na jaře, kdy stromečky potřebují správnou výživu. Používejte výhradně hnojivo speciálně určené pro citrusy. Nezapomínejte ani na rosení, rostlinky vám budou vděčné. Pokud dodržíte tyto rady, jistě se dočkáte své první úrody citronů nebo mandarinek.