Rozhodně nemusíte staré stromky vykopat a nahradit je výhradně těmi, co jim listí neopadává. Spíše je dobré se už teď v zimě zamyslet nad tím, jak zeleň na jaře doplnit stále zelenými stromky, keři a dalšími rostlinami. Když je správně zvolíte, vytvoříte si přímo kouzelnou zahradu, která bude krásná po celý rok bez ohledu na počasí.

Svůdné jehličnany

Mezi nejoblíbenější celoročně zelené rostliny bezesporu patří jehličnany. V létě zaručí příjemný stín a v zimě zase působí velmi půvabně. Jehličnanem, který v oblíbenosti jasně vede, je jedle. Má krásné sytě zelené až stříbřité zabarvení jehličí, naleznete ale i typy s nečekaně zlatavými odstíny. Dalším zástupcem jehličnanů je smrk nebo borovice. Ty se ovšem hodí spíše na větší plochy zahrad, které výrazně rozčlení do zajímavých celků. Pokud tedy máte zahrádku spíš malou, zvolte túje, keře a květiny. Nebo vsaďte na zakrslé odrůdy jehličnanů, jako jsou jalovec šupinatý, borovice kleč, jedle korejská, zerav (túje) západní nebo cypřišek tupolistý.

Keře s úchvatnými listy

Věděli jste, že existují keře, kterým listy neopadávají, ale zůstanou krásně barevné i pod sněhem? Takže jestli máte rádi keře, zkuste si vysadit rododendrony s podlouhlými a velkými listy, zimostráz (Buxus), tis (Taxus), vřesovce (Erica), jejichž některé odrůdy na začátku zimy začínají kvést, ptačí zob (Ligustrum) nebo zimolez lesklý (Lonicera nitida). Keře mají navíc tu výhodu, že je můžete prostříhávat do rozličných tvarů podle svého vkusu tak, aby se do vaší zahrádky hodily.

Barevné bobule

Barvy dodají v zimě keře s bobulemi v různých odstínech. Velmi nenáročný a mrazuvzdorný je skalník (Cotoneaster), který vyniká jasně červenými bobulemi. Pěkná je hlohyně (Pyracantha) nebo dřišťál (Berberis). Ty vás svými barvami bobulí také jistě nezklamou. Velmi otužilá je pak cesmína, která patří k našim symbolům Vánoc, často se totiž díky červeným plodům a jemným listům používá k výrobě adventních věnců. Druhů cesmíny je přes čtyři sta, z nichž některé tvoří keře a jiné dorůstají až do podoby stromů. Jistě uznáte, že tu svou si z takové nabídky vybere každý.

Poloopadavé keře

Při zakládání stále zelené zahrady se nebojte experimentovat ani s poloopadavými keři a stromky. Jejich název totiž neznamená, že jim na podzim opadá polovina listů. Naopak na nich většina listů zůstává přes zimu a vymění se všechny najednou zase na jaře. Do této kategorie patří hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea) nebo už zmiňovaný ptačí zob obecný.

I odolné rostlinky potřebují v zimě péči

Přirozenou ochranou stále zelených rostlin je v zimě sníh. Působí totiž jako izolace a dodává i potřebnou vláhu. Bohužel v posledních letech je to u nás se sněhem v nížinách dost špatné, málokdy ho napadne dost a bohužel dlouho nevydrží. Proto je potřeba rostliny chránit před mrazem. Pokud ještě nemrzne, určitě rostliny zalijte, a pak kolem nich nastelte rašelinu, mulčovací kůru, listí nebo hrabanku. Nízké a poléhavé keře pak přikryjte chvojím. Ochráníte je tak před mrazem i prudkým zimním sluníčkem. Při stupních nad nulou pak pravidelně (stačí jednou týdně) zalévejte, ať mají kořeny dostatek vody.