Pokud na listech cuket objevíte šedavý povlak, můžete si být téměř jisti, že vaše rostliny byly napadené plísní okurkovou neboli padlím okurkovým (Pseudoperonospora cubensis), které způsobuje postupné chřadnutí a odumírání listů, ale také zpomaluje růst plodů a jejich uhnívání ještě před uzráním.

Nejprve bychom se měli snažit vytvořit podmínky, abychom vzniku plísně předešli. Je třeba, aby půda byla stále mírně vlhká, ale ne příliš mokrá. Také dodržujeme pravidelnou zálivku, ideálně dešťovou vodou, a to přímo ke kořenům, aby listy zůstaly suché. Pokud objevíme první napadené listy, okamžitě je z rostliny odstraníme.

Na plísně samozřejmě existuje mnoho chemických postřiků, jako např. Previcur, Acrobat, Kuprikol nebo Ortiva. Postřiky se používají především jako prevence při vysazování sazenic, některé z nich lze však používat i v době, kdy rostliny plodí, je však třeba sklízet plody až několik dní od postřiku. Chemické postřiky aplikujeme nejen shora, ale i na spodní stranu listů.

Pokud však dáváte přednost ekologičtějšímu řešení, existují speciální přípravky na bázi rostlinných olejů a mléčné bílkoviny. Výhodou těchto prostředků je také to, že plody můžete sklízet téměř hned po ošetření. Navíc tyto prostředky je možné používat i preventivně.

Další biologickou zbraní, jež je založena na přírodní bázi a kterou lze bez obav používat, jsou prostředky, které obsahují tzv. chytrou houbu (Pythium oligandrum). Ta likviduje pouze škodlivé plísně, ale nenapadá samu rostlinu. Takový prostředek obsahující tuto chytrou houbu lze zakoupit jako prášek, z něhož si připravíme tekutou zálivku. Tu lze aplikovat na listy, ale také na kořenový bal sazenic nebo v ní můžeme mořit i semena jako prevenci.

Za vyzkoušení stojí i recepty našich babiček. Jednak mezi osvědčené patří mléčný postřik, který vytvoříme smícháním mléka a vody v poměru 1:1. Ten aplikujte 2-3x týdně na listy z obou stran. Nechte působit a druhý den listy opláchněte čistou vodou. Druhý postřik si vytvoříte tak, že do vody nastrouháte najemno křen, přibližně v poměru 10 g křenu na každý 1 litr vody. Křen nechte ve vodě alespoň jeden den louhovat a aplikujte stejným způsobem jako postřik z mléka.

Co může také cuketám škodit?

Ještě větší hrozbou pro cukety je virová mozaika. Toto onemocnění poznáte podle žlutých skvrn na listech, které se začnou kroutit a přestanou růst. Bohužel takto napadené rostliny je nutné zlikvidovat, protože účinná pomoc neexistuje. O to důležitější je zaměřit se na prevenci. Virus mozaiky totiž přenášejí mšice, proto je třeba mšice likvidovat. Je dobré pěstovat si na zahradě prospěšný hmyz, jako jsou slunéčka, škvoři, pestřenky nebo zlatoočka, který pomáhá mšice likvidovat ekologicky.