V tomto měsíci je nejlépe zahrádkářům na horách, když je celé jejich království zaváté sněhem. To je potom podívaná! Sem tam setřesou nějakou tu přetíženou větev nebo přisypou do krmítka něco na přilepšenou a mají klid. Zato my, chudáci zahradničící poblíž velkých měst, to máme mnohem složitější. Naše zahrádka je samé bláto, takže by bylo nejlepší na ni vůbec nevstupovat. To bychom tomu ale dali. Vždyť právě i teď je toho třeba tolik udělat. Jen se pozorně rozhlédněme.

Zatoulané listí

Spousta listí, které si dalo díky bláznivému počasí v letošním listopadu na čas, se povaluje po cestách i záhoncích, a tomu je třeba učinit konec. Za vlídnějšího počasí všechno shrneme na hromadu na méně nápadném místě chráněném před větrem. Kompost založený dříve se pokusíme před nástupem mrazů ještě jednou přeházet, výrazně tím urychlíme proces zrání.

Až se teploměr začne blížit k nule, zakryjeme kompost plachtou nebo alespoň jehličnatými větvemi. Zabráníme tak nejenom zbytečným ztrátám způsobeným vyplavováním a hnilobnými procesy z přemokření, ale díky vyšší vnitřní teplotě též prodloužíme činnost mikroorganizmů způsobujících rozklad.

Užitečná nastýlka

S největší pravděpodobností budeme mít spadaného listí spíše více než méně, což samo o sobě ještě neznamená, že bychom je museli vyvážet na skládku. Ještě jsou tady trvalkové záhonky a mísy okolo okrasných i užitkových stromů, které je třeba zaplnit nastýlkou. Naposled můžeme použít i drtič zahradního odpadu, a zbavit se tak veškerých polámaných větviček a zbytků dřeva. Pak ho ale musíme s definitivní platností řádně pročistit a dát pod střechu.

Pozor na led

Před příchodem mrazů také vyprázdníme všechny sudy a další zásobárny vody. Nemáme-li pro ně místo v kůlně, obrátíme je alespoň dnem vzhůru, ať do nich neprší. Vyprázdníme rovněž všechny hadice a stočené je uložíme do sklepa či na jiné chráněné místo.

V tuto dobu by také již měla být prázdná menší zahradní jezírka a vodní rostliny uskladněné v nevytápěných prostorách. Velká zahradní jezírka či spíše rybníčky na zimu nevypouštíme, lekníny a další hluboce kořenící rostliny obvykle necháváme v nádobách u dna. Ve větších nádržích dokonce mnohdy zůstávají přes zimu i ryby. Pak se ale musíme postarat nejenom o jejich potravu, ale také o trvalý přísun vzduchu. Kde roste rákos, máme práci usnadněnou, do ostatních rybníčků bychom měli nastrkat dutá rákosová nebo bambusová brka, která nám zajistí alespoň částečné provzdušnění. Při větších mrazech je však třeba v ledové kůře pravidelně dělat otvory. Používáme k tomu pokud možno tepelného zdroje nebo alespoň nebozezu, sekáčkem nebo kladivem bychom mohli poškodit stěny, zvláště je-li dno z fólie.

Ošetříme zahradní nářadí

Rýče, krumpáče, motyky a další nářadí, které v tento čas s největší pravděpodobností potřebovat nebudeme, očistíme, natřeme ochrannou emulzí a pověsíme v kůlně. Většinou však budou potřebovat vyrovnat, sbrousit či vyměnit rukojeť aj., k čemuž teď budeme mít dostatek příležitostí. Bude rovněž třeba nabrousit zahradní pilky a upravit odklon zubů, což obvykle svěříme odborníkům. Do servisu by rovněž měly putovat řetězy z elektrických pil, rotační nože, popřípadě další motorové nářadí, které budeme potřebovat nejdřív na jaře.

Pravděpodobně zjistíme, že nám některé pomůcky už dosloužily a bude třeba pořídit nové. Přes zimu budeme mít dostatek času, abychom si vybrali kvalitní, a přitom cenově dostupné nářadí. Dáváme přednost renomovaným značkám nebo alespoň domácím výrobcům, zboží z východních trhů má velmi krátkou životnost.

Připravíme se na jaro

Zimní čas je rovněž vhodným obdobím k plánování a nákupům semen či cibulí. Nejlépe uděláme, když si prohlédneme katalogy a sepíšeme si předběžný výběr podle barvy květů a doby květenství, nároků na slunce, půdu a vláhu, a konečně také vzrůstu. Podle těchto údajů si nakreslíme orientační plánek, který můžeme ještě řadu týdnů vylepšovat.

Uložené cibulky zatím můžeme překontrolovat, zda nejsou napadeny plísní. Semínka máme určitě zabalena v pytlíčcích bez ladu a skladu, jak jsme je sklidili. Bude dobré je přesypat do jednotných sáčků, popsat a seřadit podle systému, který nám vyhovuje. Zkušenější zahradníci je rozčlení nejspíš podle druhů, ostatní je seřadí pro lepší přehled třeba podle abecedy.