Cibule je pro mnohé z nás královnou kuchyně, kterou používáme téměř denně. Známe dnes různé druhy. Nejběžnější je cibule kuchyňská, dále je oblíbená cibule zimní – sečka pěstovaná pro jemnou nať, mnozí si také oblíbili cibuli šalotku s výraznější chutí užívanou především ve francouzské kuchyni.

Cibule kuchyňská jako hlavní druh vytváří mnoho forem s rozmanitou chutí od sladké po štiplavou a také v různých barevných variacích od bělavé, žluté, hnědé až po červenou a také i s rozmanitým tvarem od plochého po kulovitý až protáhlý.

Cibule obsahuje až 89 % vody, ale vedle ní i řadu výživných prvků, jako jsou bílkoviny, cukry, minerální látky, hlavně draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, síra, fluór, enzymy, a z vitaminů především C, vitaminy skupiny B, kyselinu pantothenovou a nikotinovou a organické látky.

Tato rostlina stimuluje srdeční činnost, podporuje částečně i činnost jater a slinivky břišní, napomáhá i dobrému trávení, upravuje střevní mikroflóru a ovlivňuje příznivě i činnost štítné žlázy.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Cibuli kromě přímé spotřeby v syrové i tepelně upravené formě používáme i ve sterilované podobě ve směsích, ale může být i hlavním sterilovaným pokrmem.

Sterilované cibulky

  • Drobné cibulky, 1/2 citrónu na 1 l vody, červená paprika dle chuti, 1 bobkový list, špetka semínek hořčice, 2 kuličky nového koření, 1 stroužek česneku

Cibulový salát sterilovaný

  • Cibule, červená paprika (množství - poměr dle chuti), koření a nálev stejný jako u sterilovaných cibulek

Využijeme velkou cibuli, kterou oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na dno sklenice dáme koření, na ně vrstvu cibule, pak červenou papriku a vrstvy střídáme. Zalijeme horkým nálevem a sterilujeme stejně jako v předchozím receptu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com