Díky mezinárodnímu obchodu a skleníkům dnes rajčata v podstatě nikdy nechybí na našem stole. Jsou velmi oblíbenou zeleninou, která má každodenní uplatnění v české kuchyni. Používáme je do nejrůznějších salátů, omáček i polévek. A pro mnohé z nás je nedílnou součástí domácích zásob červená voňavá lehce sklenici opouštějící pomalu tekoucí hmota - rajský protlak a kečup. Patří k běžným nákupům a ti obezřetnější z nás si čtou na obalech, zdali v těchto výrobcích nečíhají nebezpečná „éčka“. Jenže právě na konci léta a na počátku podzimu je čas na sklizeň těchto oblíbených plodů i na našich zahrádkách, balkonech, ve sklenících a pařeništích, a tak bychom se mohli pustit sami do výroby těchto pochutin.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Původ rajčat

To, že rajské jablíčko pochází z Ameriky, ví snad dnes už každý. Tak jen pro upřesnění. Pravlastí této plodiny je Peru a Ekvádor. Indiáni ji zde objevili ve volné přírodě, zdomácnění rajčete se pak odehrálo v Mexiku. Do Evropy se rajčata dostala až v 16. století a rychle se začala pěstovat v Itálii a ve Francii.

Výživová hodnota rajčat

Rajčata neboli rajská jablka jsou velmi šťavnatou zeleninou až s 94 % vody, obohacují však své konzumenty také o lehce stravitelné cukry, organické kyseliny, pektiny, vlákninu, bílkoviny, vitamin C, karoten, vitaminy B1 a B2, kyselinu listovou, škrob a z minerálních látek hlavně draslík, sodík, hořčík, fosfor, vápník, měď a jód. Ovšem při přímé spotřebě musíme dát pozor na jejich dozrálost, neboť zelené nedozrálé plody jsou slabě jedovaté, obsahují toxický glykosid solanin.

Dospělý člověk by však musel sníst několik kilogramů nedozrálých zelených rajčat, aby se otrávil. Pokud se rozhodneme nezralá rajčata zavařit jako součást čalamád, smíme jich do směsi přidat maximálně 20 % z celkového množství.

Zdravotní prospěšnost rajských plodů

Rajská jablíčka díky svým vynikajícím zdraví prospěšným vlastnostem, ovšem v zralém stavu, doporučují lékaři nemocným, které sužuje dna, revmatismus, choroby krevního oběhu, problémy s krvetvorbou či ledvinová onemocnění. V Indii vtírají rozdrcená rajčata do pokožky hlavy, aby povzbudila růst vlasů. V kosmetice se zase využívají rozmačkané plody při léčbě povadlé pleti, díky obsahu karotenu je pokožka po jejich aplikaci mírně zbarvená do červena.

Konzervace rajských jablek

K výrobě protlaků, čatní a kečupů je třeba rajčata oloupat. Jak co nejsnadněji zbavíme tyto červené či žluté plody jednou provždy jejich lesklé slupky? Můžeme si vybrat ze dvou spolehlivých metod. Buď je rychle spaříme vroucí vodou, anebo je naopak necháme zmrazit v mrazicím boxu mrazničky. Obojí funguje bezvadně. Pak už jen uchopíme do ruky malý nožík a slupku lehce stáhneme.

Kečup s jablky

  • 2 kg až téměř přezrálých rajčat, mohou být prasklá či jinak pomačkaná, ovšem ne plesnivá, 5 větších jablek, 5 cibulí, 2,5 dkg soli, 10 dkg cukru, 1,5 dl octa, 2 hřebíčky, smotek skořice, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře

Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky, stejně tak jablka, která před pokrájením zbavíme slupky a jádřinců, cibuli nakrájíme na kolečka. Vše vsypeme do hrnce, podlijeme trochou vody a při častém míchání rozvaříme na kaši spolu s kořením. Pak vše rozmixujeme, prolisujeme a ještě chvíli povaříme, až kaše zhoustne, pak přidáme cukr a ocet, a ještě chvíli vaříme. Horkou směs nalijeme do malých vypařených skleniček – nejlépe od dětské výživy – uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Rajská pasta

  • 3 kg rajčat, 8 paprik, 8 cibulí, 8 jablek, 6 stroužků česneku, 20 kuliček pepře, lžička tymiánu, 3 lžíce bazalky, 3 bobkové listy, 5 dkg soli, 10 dkg cukru, 1,5 dl octa

Omyté papriky zbavíme nejedlých částí a drobně je pokrájíme, rajčata oloupeme a rovněž rozkrájíme nadrobno, jablka oloupeme, po vykrojení jádřinců je krájíme stejně jako zeleninu. Spolu se vším kořením směs povaříme na hustou kaši. Přidáme sůl, cukr, ocet a znovu vaříme. Vše rozmixujeme, propasírujeme, znovu povaříme do odpaření přebytečné tekutiny. Horké opět plníme do připravených skleniček. Ty pak uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 95 °C.

Čatní z rajčat

  • 6 rajčat, ½ cibule, 1 kávová lžička bazalky, ¼ kávové lžičky sušeného a na prášek rozemletého zázvoru, sůl dle chuti, špetka mletého pepře a tlučeného hřebíčku, 2 polévkové lžíce octa, špetka práškové hořčice

Rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno, přidáme sůl, koření i ocet a vše společně dusíme. Když dosáhneme požadované hustoty, horké čatní plníme do vypařených skleniček a po jejich uzavření přistoupíme k sterilaci po dobu 20 minut při 85 °C.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com