A přitom vertikutace je jednou z nejúčinnějších možností, jak dát trávníku nadýchat čerstvého vzduchu, aby se mohl lépe zahušťovat, byl zdravý a krásný.

Při vertikutaci se trávník „prořeže“ a zároveň pročistí svisle, tedy od travní části ke kořínkům. Travní plocha se tak očistí od mechu, stařiny, cizopasných hub a rozkládajících se zbytků rostlin, které by rašící trávu dusily a znesnadňovaly její růst. Spolu s tím se travní kořínky jemně naříznou, a tím se nastartuje rozrůstání trávníku. Díky provzdušnění se ke kořínkům dostanou snadněji živiny, světlo, voda i vzduch a trávník může lépe prospívat. Vertikutace navíc funguje i jako prevence před vznikem houbovitých chorob a mechu v trávníku. Tento „zákrok“ navíc omezí i růst dvouděložných plevelů.

Kdy se pustit do vertikutace?

Ideální je trávník provzdušnit dvakrát ročně – na jaře a na podzim. U více namáhaných ploch ji lze provádět i častěji, vždy podle momentálního stavu ošetřované plochy. „Ideální jarní dobou na provzdušnění je duben až polovina května, v případě brzkého jara můžeme začít už na konci března,“ říká Dalibor Hajský z Garlandu. Podzimní vertikutace se pak obvykle provádí od konce srpna až do závěru září, opět podle aktuálního počasí a stavu trávníku.

Při samotné vertikutaci je potřeba vždy brát v potaz aktuální stav travního koberce. Chybou by bylo pustit se do úprav přemokřené nebo namrzlé plochy. Vhodnou dobou je stav, kdy tráva začíná rašit. Pokud byste se pro vertikutaci rozhodli později, je potřeba trávník nejdříve pokosit na výšku 3 – 4 centimetrů.

Jak postupovat?

Samotná hloubka provzdušnění by měla být maximálně do 4 mm. Jinak hrozí, že byste trávníku spíš ublížili, než prospěli. „Pokud máte před sebou velmi zanedbanou plochu plnou mechu a travní plsti, doporučuje se vertikutovat ještě jednou, a to do kříže,“ doporučuje Dalibor Hajský. Teprve takto očištěný a ozdravený trávník by se měl pohnojit a případně dosít.

S čím provzdušňovat:

Ručně: Kypřič trávníku Gardena combisystem má nože vyrobené ze speciálně kalené a pozinkované nerezové oceli. Při pohybu s kypřičem pronikají do hloubky několika milimetrů do trávníku a odstraňují nežádoucí travní plsť a odumřelou trávu. Práci usnadňují robustní kola se speciálním vzorkem a nosnou osou. Pracovní šířka kypřiče je 32 cm. Kypřič trávníku je vhodný pro všechny násady z řady Gardena combisystem, doporučená délka násady je 180 cm. Záruční lhůta je 25 let. Doporučená maloobchodní cena je 1690 Kč.


Elektricky: Vertikutátor VIKING LE 540. Výhodou provzdušňovače trávníku vybaveného elektrickým motorem je výrazně tišší provoz, žádoucí v obytných zónách v okolí domů. Za pomoci sedmi dvojitých nožů trvale odstraňuje mech, zplstnatělou trávu a plevel, přičemž lehce narušuje a tím provzdušňuje půdu. Doporučená cena: 9 990 Kč.






Na benzín: Na velký nebo členitý pozemek se vyplatí pořídit si spíše vertikutátor s benzínovým motorem. Oceníte ho i v případě péče o zahradu s mnoha stromy, kde by vám elektrický kabel práci komplikoval a ztěžoval. Cub Cadet CC V 40 B s ocelovým podvozkem a výkonným motorem o objemu 123 cm³, který je vybaven důmyslným systémem 2 v 1. Obvyklý systém dvou válců (jeden s drátky a jeden s noži) je zde nahrazen válcem jedním, který je osazen jak 17 dvojitými noži, tak zároveň 16 dvojitými pružnými drátky. Výměnou válců se proto nemusíte zatěžovat. Travní provzdušňovač Cub Cadet CC V 40 B pořídíte za cenu od 13 990 Kč.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com